Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o pierogach ruskich. W maju zawsze robię taki farsz, każdy prosi o dokładki
Fot. Canva/Africa images

Zapomnij o pierogach ruskich. W maju zawsze robię taki farsz, każdy prosi o dokładki

7 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kiedy spróbujesz pierogów z tego przepisu, ruskie odejdą w niepamięć. Ich farsz jest smaczniejszy, a w dodatku lżejszy. Przez co idealnie sprawdzą się na ciepły maj. Zrób je według przepisu umieszczonego poniżej. Wszyscy będą nimi zachwyceni i z całą pewnością poproszą o dokładkę.

Te pierogi to doskonały wybór na maj

Pierogi to uwielbiane przez wszystkich danie. Dla wielu osób pierogi ruskie są najlepsze. Kiedy spróbują tych z przepisu , na pewno zmienią zdanie. Są one znacznie smaczniejsze, a w dodatku lekkie.

Wszystko za sprawą farszu, który składa się tylko z kilku składników i odrobiny przypraw. Zrób te pierogi na majowy obiad , a domownicy będą prosić, abyś robiła je częściej. Poznaj potrzebne produkty, przepis i wypróbuj go we własnym domu.

lepienie pierogów.jpg
Fot. Canva/angorius
Owiń makaron mięsem mielonym i podsmaż na patelni. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Z tymi składnikami farsz jest doskonały

Farsz, jak zaznaczyłem we wstępie, przygotowywany jest z kilku składników. Są tanie, a w dodatku tak powszechne, że może większość z nich znajdziesz wśród swoich kuchennych zapasach. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy przygotowanie tych wybornych pierogów.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 250 ml gorącej wody
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g białego sera
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Przepis na pierogi lepsze niż ruskie

Do miski wsyp mąkę. Wlej gorącą wodę oraz roztopione wcześniej masło. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć je na jednolite i gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny i przygotuj w tym czasie farsz.

Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj w kostkę. Liście szpinaku umyj, osusz i również drobno posikaj. Na patelni rozpuść odrobinę masła i zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu zwiędnięcia liści.

Ziemniaki wraz z serem przeciśnij i przełóż do miski. Przełóż do niego również podsmażony z cebulą szpinak. Całość dobra pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Ciasto podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi. Na każdy z nich nakładaj łyżkę farszu, następnie sklej krawędzie pierogów, tworząc ozdobny wzorek. Pierogi gotuj we wrzątku do momentu wypłynięcia i gotowe. Sprawdź, co przygotowało dla klientów Dino oraz dowiedz się, co jeszcze zrobisz z rabarbaru .

pierogi ze szpinakiem.jpg
Fot. Canva/ArxOnt
Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej
W Dino kompletnie powariowali. Te ceny zwalają z nóg, trzeba się śpieszyć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy