Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o pomidorowej. Ta prosta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Fot. Canva/Qwart

Zapomnij o pomidorowej. Ta prosta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

17 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Zupa jest niesamowicie popularnym daniem w Polsce. Istnieje wiele przepisów, które gwarantują aromatyczne i przepyszne dania, a do tego proste w przygotowaniu. Jednak tym razem mamy do zaproponowania pomysł na zupę po rosole, która swoim smakiem może wygrać nawet z pomidorową.

Zupa lepsza niż pomidorowa

Niewątpliwie rosół jest najpopularniejszą i dla wielu też ulubioną zupą . Oprócz swojego dobrego smaku ma też właściwości odżywcze, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jest to świetna zupa na zimne dni lub na momenty, w których jesteśmy przeziębieni. Ale oczywiście można też ją robić na co dzień i delektować się jej aromatem .

Pyszny rosół podany w małej misce
Fot. Canva/Mariha-kitchen

Często zdarza się jednak tak, że ugotujemy tyle rosołu, że nam po prostu zostanie . Okazuje się, że można z Niego ugotować jeszcze coś innego i nie jest to pomidorowa. Wiosenna zupa z tortellini jest świetnym rozwiązaniem w takiej sytuacji, a przepis na nią jest bardzo prosty.

Rosół, kurczak i warzywa umieszczone w garnku
Fot. Canva/valentynsemenov
Napakowana witaminami i smaczniejsza niż dorsz. Polska ryba za bezcen w Dino

Zupa z groszkiem idealna na obiad

Jest to szybka zupa , nie wymaga poświęcenia ogromnej ilości czasu, a do tego jest smaczna, więc można powiedzieć, że niesie za sobą same pozytywy . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu na kurczaku lub bulionu warzywnego
  • 400 g tortellini z szynką prosciutto lub grzybowym
  • 100 g liści szpinaku baby
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżka parmezanu startego
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować zupę z tortellini?

Przepis na taką zupę po rosole jest naprawdę bardzo prosty . W pierwszej kolejności zagotowujemy nasz rosół . Możemy do tego użyć również bulionu warzywnego.

Następnie wrzucamy gotowe tortellini i gotujemy tak, jak jest to napisane na opakowaniu.

Tortellini podane w głębokim talerzu
fot. Canva/FoodStock

W ostatnim kroku dodajemy szpinak oraz groszek. Jeśli jest taka potrzeba , to całość możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowaną zupę podajemy ze startym parmezanem . Taka wiosenna i szybka zupa jest świetnym rozwiązaniem jeśli zostało nam trochę rosołu lub po prostu chcemy spróbować nowych smaków.

Sprawdź przepis z 1871 roku na makaron . Zobacz, co wyjdzie z połączenia pieczarek i schabu .

zupa na rosole.jpg
Fot. Canva
Wymieszaj jajka i wlej do wrzątku. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Sprzedawali na targowisku zatrute mięso. Są nowe zarzuty, małżeństwo trafi przed sąd
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy