Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj jajka i wlej do wrzątku. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 17.02.2025 08:33

Wymieszaj jajka i wlej do wrzątku. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Jajka wlewane do garnka z wrzątkiem
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobrze jest wstać rano i zjeść porządny posiłek, aby mieć siłę na dalszą część dnia. Jajecznica to klasyk jeśli chodzi o poranną przekąskę. Co gdyby zrobić ją w innej formie? Np. z wykorzystaniem wrzątku? Jest to świetne rozwiązanie jeśli znudziły nam się klasyczne przekąski zrobione z jajek.

Jakie posiłki można zrobić z wykorzystaniem jajek?

Jajka to produkt, który jest niesamowicie popularny. Można je wykorzystać w wielu daniach, przekąskach i zagryzkach. Klasykiem jest oczywiście jajecznica, która można przygotować na wiele sposobów. Do tego na imprezach czy podczas Świąt dużym zainteresowaniem cieszą się np. jajka w majonezie

Ugotowane jajka podane w misce
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Jajka to świetny wybór na śniadanie. Mają wiele wartości odżywczych, a przekąski przygotowane z tych produktów są po prostu smaczne. Przedstawiamy wam szybki przepis na przepyszne danie, które na pewno doda Wam energii o poranku.

Najlepsze, co możesz dodać do maślanki po 50-tce. Twój organizm ci podziękuje

Jajecznica zrobiona na wrzątku

Jajecznica to szybka, prosta i do tego smaczna przekąska, która idealnie nada się na śniadanie. Jednak zrobiona na wrzątku zapewnia zupełnie inne smaki. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału Enfes Yemek Tarifleri na YouTube.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka soli 
  • olej 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka soli
  • kminek 
  • tymianek 
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować jajka na wrzątku

Takie śniadanie to świetna alternatywa dla klasycznej jajecznicy. W pierwszej kolejności przekładamy jajka do miski, solimy i ubijamy trzepaczką kuchenną. Następnie zagotowujemy wodę w garnku lub w głębokiej patelni. 

W międzyczasie drobno kroimy paprykę czerwoną i zieloną. Cebulę i czosnek natomiast siekamy. Pomidory kroimy w kostkę

Ubite i posolone jajka wlewamy do wrzątku i czekamy minutę, aby mogły się na spokojnie troszkę zagotować. Po upływie tego czasu delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut, po czym wyciągamy na talerz. 

Jajka w gotującej się wodzie
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Na rozgrzanej patelni podsmażamy nasze warzywa i doprawiamy kminkiem, pieprzem, tymiankiem. Całość mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia

Jajka podajemy na talerzu i przykrywamy usmażonymi warzywami. 

Jajka ze smażonymi warzywami
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Sprawdź przepis na pyszne oponki serowe. Zobacz, jak zrobić gołąbki po bieszczadzku