Wymieszaj jajka i wlej do wrzątku. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobrze jest wstać rano i zjeść porządny posiłek, aby mieć siłę na dalszą część dnia. Jajecznica to klasyk jeśli chodzi o poranną przekąskę. Co gdyby zrobić ją w innej formie? Np. z wykorzystaniem wrzątku? Jest to świetne rozwiązanie jeśli znudziły nam się klasyczne przekąski zrobione z jajek.
Jakie posiłki można zrobić z wykorzystaniem jajek?
Jajka to produkt, który jest niesamowicie popularny. Można je wykorzystać w wielu daniach, przekąskach i zagryzkach. Klasykiem jest oczywiście jajecznica, która można przygotować na wiele sposobów. Do tego na imprezach czy podczas Świąt dużym zainteresowaniem cieszą się np. jajka w majonezie.

Jajka to świetny wybór na śniadanie. Mają wiele wartości odżywczych, a przekąski przygotowane z tych produktów są po prostu smaczne. Przedstawiamy wam szybki przepis na przepyszne danie, które na pewno doda Wam energii o poranku.
Najlepsze, co możesz dodać do maślanki po 50-tce. Twój organizm ci podziękujeJajecznica zrobiona na wrzątku
Jajecznica to szybka, prosta i do tego smaczna przekąska, która idealnie nada się na śniadanie. Jednak zrobiona na wrzątku zapewnia zupełnie inne smaki. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału Enfes Yemek Tarifleri na YouTube.
Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka soli
- olej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- 1 łyżka soli
- kminek
- tymianek
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować jajka na wrzątku
Takie śniadanie to świetna alternatywa dla klasycznej jajecznicy. W pierwszej kolejności przekładamy jajka do miski, solimy i ubijamy trzepaczką kuchenną. Następnie zagotowujemy wodę w garnku lub w głębokiej patelni.
W międzyczasie drobno kroimy paprykę czerwoną i zieloną. Cebulę i czosnek natomiast siekamy. Pomidory kroimy w kostkę.
Ubite i posolone jajka wlewamy do wrzątku i czekamy minutę, aby mogły się na spokojnie troszkę zagotować. Po upływie tego czasu delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut, po czym wyciągamy na talerz.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy nasze warzywa i doprawiamy kminkiem, pieprzem, tymiankiem. Całość mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Jajka podajemy na talerzu i przykrywamy usmażonymi warzywami.

Sprawdź przepis na pyszne oponki serowe. Zobacz, jak zrobić gołąbki po bieszczadzku.





































