Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie kupuję makaronu w sklepie, robię go z 2 składników. Przepis z 1871 roku
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 17.02.2025 09:56

Nie kupuję makaronu w sklepie, robię go z 2 składników. Przepis z 1871 roku

Ciasto na makaron podczas ugniatania
Fot. Canva/alle12

Jaki makaron najlepiej wybrać? Możliwości jest dużo, ale tylko jedna odpowiedź jest słuszna. Warto samemu przyrządzić swój własny makaron. Nie jest to trudne, a efekt smakowy sprawi, że przestaniecie kupować sklepowy. Przepis jest bardzo prosty. 

Domowy makaron idealny do rosołu

Dania z makaronem są bardzo popularne nie tylko we Włoszech, ale również w naszym kraju. Przepisów jest mnóstwo, a kombinacja różnych składników może podbić niejedno podniebienie. Mogą być to potrawy mięsne, wegetariańskie czy też zapiekanki. Możliwości jest dość sporo. Ponadto makaron jest składnikiem niektórych zup, więc jest naprawdę uniwersalny.

Przepyszne danie z makaronem
Fot. Canva/Mariha-kitchen

Sklepowy makaron to dobry wybór, lecz jeśli mamy troszkę wolnego czasu, to warto przyrządzić go samemu w domu. Dlatego też mamy do zaproponowania przepis na makaron idealny do rosołu

Domowe danie z pysznego makaronu
Fot. Canva/Engin Akyurt
Sprzedawali na targowisku zatrute mięso. Są nowe zarzuty, małżeństwo trafi przed sąd

Pyszny makaron do zrobienia w domu

Przyrządzenie makaronu w domu nie jest skomplikowane, nie wymaga to również użycia wielu produktów. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 1 jajko

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować domowy makaron?

Przepis na makaron z dwóch składników. Czy to możliwe? Przygotowanie takiego domowego makaronu jest bardzo proste i każdy bez problemu sobie z tym poradzi. 

W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę, dodać jajko i wyrobić ciasto tak, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie trzeba je dobrze rozwałkować, najlepiej na taką grubość, jak makaron, który jest sprzedawany w sklepach. Tak zagniecione ciasto odstawiamy na 30 minut. 

Po upływie tego czasu zwijamy je w rulonik i kroimy na cienkie krążki. W ostatnim kroku prostujemy uzyskane krążki i rozkładamy paski makaronu na desce. Najlepiej ugotować makaron na mniej więcej 10 minut przed podaniem rosołu. Kiedy będziemy wiedzieć, że jest ugotowany? Po wrzuceniu do osolonej wody należy poczekać, aż wypłynie na wierzch. 

Paski surowego makaronu
Fot. Canva/katrinshine

Sprawdź przepis na pączki bez jajek i bez mleka. Zobacz, jak prawidłowo gotować parówki