Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę pieczarki i mieszam ze schabem. Zwykłe schabowe są 100 razy gorsze
Adam Moskal
Adam Moskal 17.02.2025 06:01

Biorę pieczarki i mieszam ze schabem. Zwykłe schabowe są 100 razy gorsze

schab w sosie
Fot. Canva/arfo, Getty Images

Jeśli na Twoim stole zdecydowanie zbyt często goszczą klasyczne kotlety schabowe, musisz przetestować ten przepis. Uwielbiam połączenie soczystego mięsa z aksamitnym sosem. Koniecznie sprawdź, jak przygotować genialny schab z pieczarkami.

Idealne mięso na obiad

Najpopularniejszym sposobem na schab, są klasyczne kotlety w panierce. Oczywiście w takiej wersji mięso smakuje genialne, ale jednak każdy przepis może się w końcu znudzić. Jak zrobić schab trochę inaczej?

To wyjątkowo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane po prostu rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z grzybami. Od jakiegoś czasu w odstawkę poszły u mnie klasyczne kotlety i właśnie schab w sosie grzybowy króluje na moim stole. Podpowiem, jak go przygotować.

schab
Foto. Canva/martiapunts, Getty Images
Sypnij zamiast pieprzu. Zmniejsza cukier i ciśnienie, co za skarbnica

Genialny przepis na schab w sosie grzybowym

Sposób przygotowania schabu w pieczarkach jest naprawdę prosty, a lista składników niedługa. Najważniejsze są przyprawy i oczywiście grzyby. Tak pysznego mięsa dawno nie jadłam.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 500 g pieczarek
  • olej roślinny i masło
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do pieczonego mięsa

Zaczynam od przygotowania mięsa. Zwykle robię to dzień wcześniej, żeby przez noc składniki dały radę się przegryźć. Schab kroję na kawałki o grubości około 2 cm, doprawiam solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Na koniec skrapiam oliwą i odstawiam na noc.

Jak zrobić schab w sosie grzybowym?

Następnego dnia przyszedł czas na grzyby. Zaczynam od oczyszczenia i pokrojenia pieczarek na plastry. Podsmażam je na suchej patelni i doprawiam solą oraz pieprzem. Kiedy grzyby są zarumienione, dodaję dwie łyżki masła. Chwilę jeszcze podsmażam.

Możemy przejść do mięsa. Każdy plater schabu opiekam z obu stron na patelni i niedużej ilości oleju. Następnie przekładam mięso do naczynia żaroodpornego, dodaję pieczarki i przykrywam folią aluminiową. Całość piekę w temperaturze 190°C przez 45 min.

Tak przygotowany schab to cudowna propozycja na obiad. Idealnie smakuje z ziemniakami i kluseczkami. Zobacz też nasz przepis na sałatkę makaronową.

schab w sosie
Foto. Canva/arfo, Getty Images