Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o schabowych i mielonych. Teraz hitem w moim domu są kotlety szu szu
Fot. YouTube/Ania Zyśk - jedz.pysznie

Zapomnij o schabowych i mielonych. Teraz hitem w moim domu są kotlety szu szu

21 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na dzisiejszy obiad koniecznie musisz przygotować te kotlety. Smakiem przebiją popularne schabowe, a nawet uwielbiane mielone. Rodzina będzie zachwycona, a ty będziesz robiła je znacznie częściej. Przepis pochodzi z kanału Ania Zyśk - jedz pysznie na You Tube.

Kotlety o nietypowej nazwie

Kotlety w polskiej kuchni zajmują miejsce szczególne. Wszyscy uwielbiamy schabowe i mielone, ale po jakimś czasie nawet one mogą się znudzić. Nam udało znaleźć się przepis na kotlety szu szu, który pomimo dziwnej nazwy, przebijają te tradycyjne.

Danie podane na obiad zachwyci każdego. Przepis jest tak łatwy, że te znakomite kotlety zdążysz przygotować nawet dzisiaj.

Przepis na tę surówkę podpatrzyłem w chińskiej restauracji. Moja rodzina wciąż o nią prosi

Kurczak podstawowym składnikiem kotletów

Zanim poznasz dokładne wskazówki dotyczące przygotowania, musisz poznać także składniki. Tym najważniejszym jest mięso z kurczaka. Aby smakowało dobrze, potrzebne są także inne produkty. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku nie kosztują zbyt wiele. Sprawdź listę umieszczoną poniżej, a poznasz produkty. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Ania Zyśk - jedz.pysznie , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 50 g skrobii ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 20 ml oleju
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety szu szu

Żółtka wlej do miski. Wsyp mieloną paprykę, pieprz, sól oraz skrobię ziemniaczaną. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Pierś z kurczaka umyj i oczyść z błon. Pokrój je w cienkie plastry. Kawałki mięsa dodaj do miski z masą z jajek i przypraw. Dokładnie je obtocz, a następnie rozgrzej olej na patelni. Mięso smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu i podaj na obiad z dodatkami.

Sprawdź także, co zrobić z ogórków oraz zobacz, co trafiło w gusta turystów .

Niebywałe, co Jasiek Kuroń wrzuca do fasolowej. Aromatyczny dodatek podkręca smak
Żaden ketchup, czy przecier. Ta wersja pomidorów na zimę bije je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy