Zapomnij o sklepowych serkach na kanapki. Ta domowa pasta z kurek bije je na głowę
Taka domowa pasta kanapkowa to coś więcej niż zamiennik kupnej, kiedy mamy za daleko do sklepu. To alternatywa zdrowsza, a także o wiele pyszniejsza niż wszystko, co możemy znaleźć na półkach supermarketów. Za efekt odpowiada mieszanka fety, ziół i grzybów, a konkretnie kurek. Sama zobacz, jakie to proste.
Grzybowa pasta do kanapek
Sezon grzybowy w pełni, a nasze lasy rodzą tyle grzybów, że uważnym zbieraczom trudno nadążyć z przetwarzaniem ich później i konserwowaniem. Na szczęście przepisów jest wiele, w tym przepis na taki domowy serek kanapkowy. Przygotowujemy go na bazie naturalnej fety, która podbija smak leśnych dodatków.
Serek taki można przyrządzić z rozmaitych darów lasu. Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie , dzieli się z nami przepisem, w którym wykorzystuje kurki. Te uwielbiane grzyby doskonale łączą się z rozmarynem i idealnie uzupełniają z fetą.
Pasta z kurek
Pastę taką stosujemy podobnie jak kupne serki do smarowania. Bryłka fety z serkiem kanapkowym zmienia się dzięki blenderowi w lekką serową masę. Warto pamiętać, by z półek sklepowych wybierać kruchą i śmietankową fetę, a nie jej naśladownictwa zwane „serkami sałatkowymi” czy „typu greckiego”. Te bez słowa „feta” na opakowaniu różnią się istotnie konsystencją i nie dadzą odpowiednio puszystego efektu.
Składniki
- 5 g masła
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kurek
- rozmaryn
- 10 g sosu sojowego
- pieprz
- 100 g śmietankowego serka kanapkowego
- 30 g sera feta
- płatki chili
Pasta z grzybów do kanapek
Krok 1 . Na patelni na maśle podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Dusimy przyprawiając rozmarynem, solą, sosem sojowym i pieprzem, aż grzyby będą miękkie.
Krok 2 . Grzyby i cebulę przenosimy do kielicha blendera. Dodajemy serek kanapkowy i pokruszoną fetę.
Krok 3 . Dosypujemy chili i wszystko blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem.