Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o śmietanie. Zalej mizerię tym sosem, wyjdzie jeszcze lepsza
Fot. Canva/Bartosz Luczak

Zapomnij o śmietanie. Zalej mizerię tym sosem, wyjdzie jeszcze lepsza

24 kwietnia 2024

Mizeria na stole to znak, że wiosna w pełni. Ta smaczna surówka z ogórków zwykle jest podawana ze śmietaną. Jednak zrób ją nieco inaczej, a smak mizerii będzie jeszcze lepszy niż zwykle. Skorzystaj z tego przepisu i śmietanę zastąp aromatycznym sosem.

Mizeria najlepsza do obiadu

Jeśli zastanawiasz się, jaką surówkę podać do obiadu, to zerknij na ten przepis. Zrób mizerię , ale w trochę inny sposób niż zazwyczaj . Pewnie mizerię robisz ze śmietaną? Pora to zmienić i ten produkt zastąpić wyrazistym sosem.

Podkręci on smak lubianej surówki z ogórków i doda jej jeszcze więcej witamin. Dlatego przyrządź mizerię z sosem czosnkowym. Do tego odrobina oleju lnianego i pyszna oraz zdrowa mizeria raz-dwa jest gotowa. Poniżej znajdziesz przepis na tę znakomitą surówkę.

czosnek
Fot. Canva/Amarita
Posmaruj nią ciasto francuskie, ułóż na nim banany i zawiń w rulon. Nie ma lepszego deseru

Jak zrobić mizerię z sosem czosnkowym?

Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie mizerii zacznij od rozbicia czosnku w moździerzu. Do dzbanuszka nalej olej lniany i sok z cytryny . Dodaj rozbity czosnek i dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki, by smak się przegryzł.

Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Koperek posiekaj. Składniki łączymy, doprawiamy do smaku . Mizerię podajemy ze schłodzonym sosem czosnkowym.

Mizeria smaczniejsza niż zwykle

Mizeria z sosem czosnkowym jest wyrazista w smaku i jeszcze lepsza niż ze śmietaną. Pasuje idealnie do mięsnych dań obiadowych. Jednak nawet zwykła kanapka z taką mizerią będzie smakować o wiele lepiej. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i przyrządź taką surówkę na obiad.

Chwila pracy w kuchni za to efekt znakomity. Mizerię z sosem czosnkowym z przyjemnością zje cała rodzina . Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą zupę szczawiową. Podawaliśmy też przepis na wartościowy napar z koperku.

mizeria
Fot. Canva/graletta

Źródło: gotujwstylueko.pl

Odkąd zacząłem jeść makaron z cukinii, schudłem 3 kg. To danie nigdy się nie nudzi
Zrób tak od razu po przyniesieniu pieczarek ze sklepu. Bez tego szybko się zepsują
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy