Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso

Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.
Zupa ze szczawiu
Zupa szczawiowa zwana jest czasem zielonym barszczem. Określenie to przywędrowało do nas z Ukrainy. Jest w nim wiele prawdy – szczaw jest niezwykle kwaśny, z przepisu na niego wychodzi więc zupa podobna w smaku do tych opartych na kiszonkach, jak barszcz biały czy czerwony.
To pewna wskazówka, by potraktować szczawiową podobnie jak jej kuzynki – przygotować tzw. smak, czyli wywar na mięsnej wkładce, która świetnie wypełni smakiem ten roślinny przysmak. Szczególnie ważnym składnikiem jest tu wędzony boczek, dodający zupie licznych walorów.

Szczawiowa z wędzonym boczkiem
W sezonie na świeży szczaw można pokusić się o zebranie go samodzielnie. Warto wtedy pamiętać, by nie poszukiwać go zbyt blisko uczęszczanej przez samochody drogi i dokładnie wypłukać przed przyrządzeniem.
Składniki
- Kilka garści liści szczawiu
- 200 g wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany 12%
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz ziarnisty
Przepis na zupę szczawiową
Na dno rozgrzanego garnka wrzucamy boczek i smażymy przez chwilę, aż nieco się wytopi. Marchewkę i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, a także pozostałe warzywa – ziemniaki pokrojone w kostkę, a korzenie na mniejsze kawałki. Zupę gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
Posiekany szczaw podsmażamy na maśle. Z zupy wyjmujemy pietruszkę i selera, dodajemy podsmażony szczaw i na wolnym ogniu doprowadzamy zupę do ponownego wrzenia. Mąkę i śmietanę mieszamy i hartujemy małą porcją zupy. Całość dodajemy do garnka i gotujemy przez 10 minut. Pod koniec gotowania próbujemy na smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Wypróbuj też przepisy na niemiecką surówkę z cukinii i gołąbki bez zawijania.






































