Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.04.2024 17:58

Z tym przepisem zrobisz najlepszą zupę szczawiową. Najważniejsze jest to mięso

zupa szczawiowa
fot. Canva

Zupa szczawiowa to prawdziwy klasyk. Choć jej głównym składnikiem jest szczaw, należący do – jak się dziś je czule określa – kulinarnych chwastów, zupa ta potrafi być niezwykle esencjonalna. By taką przyrządzić, należy zadbać o mięsną wkładkę. Z tym przepisem z cienkiej roślinnej zupy robi się prawdziwy posiłek.

Zupa ze szczawiu

Zupa szczawiowa zwana jest czasem zielonym barszczem. Określenie to przywędrowało do nas z Ukrainy. Jest w nim wiele prawdy – szczaw jest niezwykle kwaśny, z przepisu na niego wychodzi więc zupa podobna w smaku do tych opartych na kiszonkach, jak barszcz biały czy czerwony.

To pewna wskazówka, by potraktować szczawiową podobnie jak jej kuzynki – przygotować tzw. smak, czyli wywar na mięsnej wkładce, która świetnie wypełni smakiem ten roślinny przysmak. Szczególnie ważnym składnikiem jest tu wędzony boczek, dodający zupie licznych walorów.

świeży szczaw
fot. Canva
Kładę boczek na cieście francuskim i zawijam w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Szczawiowa z wędzonym boczkiem

W sezonie na świeży szczaw można pokusić się o zebranie go samodzielnie. Warto wtedy pamiętać, by nie poszukiwać go zbyt blisko uczęszczanej przez samochody drogi i dokładnie wypłukać przed przyrządzeniem.

Składniki

  • Kilka garści liści szczawiu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz ziarnisty

Przepis na zupę szczawiową

Na dno rozgrzanego garnka wrzucamy boczek i smażymy przez chwilę, aż nieco się wytopi. Marchewkę i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, a także pozostałe warzywa – ziemniaki pokrojone w kostkę, a korzenie na mniejsze kawałki. Zupę gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.

Posiekany szczaw podsmażamy na maśle. Z zupy wyjmujemy pietruszkę i selera, dodajemy podsmażony szczaw i na wolnym ogniu doprowadzamy zupę do ponownego wrzenia. Mąkę i śmietanę mieszamy i hartujemy małą porcją zupy. Całość dodajemy do garnka i gotujemy przez 10 minut. Pod koniec gotowania próbujemy na smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Wypróbuj też przepisy na niemiecką surówkę z cukinii i gołąbki bez zawijania.

szczawiowa z mięsem
fot. Canva