Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o szarlotce. Ewa Wachowicz robi jeszcze lepsze i prostsze ciasto z jabłkami
Canva/fpwing, Facebook/Ewa Wachowicz

Zapomnij o szarlotce. Ewa Wachowicz robi jeszcze lepsze i prostsze ciasto z jabłkami

15 października 2023

Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych i najprostszych ciast w przygotowaniu. Jednak Ewa Wachowicz robi ciasto, które jest smaczniejsze od szarlotki. Co ważne, jest też dużo prostsze w przygotowaniu. Polecamy przepis na pyszne ciasto z jabłkami od znanej restauratorki.

Ciasto z jabłkami idealne na jesień

Czy macie swój ulubiony jesienny deser? Wiele osób prawdopodobnie wskaże szarlotkę. To ciasto pełne musu jabłkowego i cynamonu. Fantastycznie smakuje z kawą i jako deser po obiedzie. Zwykle szarlotkę można szybko przygotować.

Jednak Ewa Wachowicz robi jesienne ciasto, które jest lepsze i szybsze w przygotowaniu od szarlotki. Popularna restauratorka piecze wyjątkowe ciasto z jabłkami. Polecamy ten przepis na jesienny deser. Upieczcie to smaczne ciasto z jabłkami, bo naprawdę warto.

jabłka
Canva/NickyPe
Wlewam jajka do przekrojonego chleba. Po chwili cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Ja zrobić ciasto z jabłkami od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 300 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki krupczatki
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • cynamon

Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy krupczatkę i dodajemy zimne masło . Siekamy i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Robimy kopczyk, a w nim dołeczek. Do niego wbijamy jajko, dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy ciasto i robimy wałek. Dzielimy go na dwie nierówne części. Większą część rozwałkowujemy i wykładamy go na spód i boki formy . Formę wcześniej smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

To ciasto z jabłkami aż się prosi o dokładkę

Ciasto wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Przekładamy do miski i obsypujemy cynamonem . Wszystko mieszamy i układamy na schłodzonym cieście.

Na owoce kruszymy lub ścieramy mniejszą część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut. Pisaliśmy o innym cieście z jabłkami. Podawaliśmy też przepis na ciasto z jabłkami od Anny Lewandowskiej.

ciasto
Canva/fpwing

Źródło: ewawachowicz.pl

Strzelczyk podaje kluski śląskie z zapomnianym mięsem. Polacy go omijają i wiele tracą
Jesienią rodzina prosi mnie tylko o takie racuchy. Sekretem ich smaku jest to warzywo
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy