Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do deseru z jabłkami dodaje tajny składnik. Każdy, kto go spróbuje, błaga o przepis i dokładkę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.10.2023 19:00

Do deseru z jabłkami dodaje tajny składnik. Każdy, kto go spróbuje, błaga o przepis i dokładkę

ciasto z jabłkami
YouTube/@szybkieiproste

Jesień to pora roku, kiedy warto upiec ciasto z jabłkami. Będzie ono smakować idealnie do kawy lub jako deser po obiedzie. Do ciasta z jabłkami dodaję pewien tajny składnik. Dzięki niemu smak jest tak pyszny, że każdy chce dostać mój przepis na ten specjał.

Ciasto z jabłkami, czyli niebo w gębie

Czy lubicie piec ciasta? Ja uwielbiam przygotowywać coś słodkiego. Kawałek ciasta zawsze przyda się do kawy lub na deser. Gdy nadchodzi jesień, to sięgam po przepis na ciasto z jabłkami. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. 

Swój wyśmienity smak to ciasto z jabłkami zawdzięcza mleku skondensowanemu, które dodaję podczas robienia ciasta. Słodycz i kremowy smak deseru sprawia, że każdy, kto skosztuje tego jesiennego wypieku, chce dostać przepis. Chętnie się nim dzielę, bo ciasto z jabłkami wychodzi bajecznie pyszne.

ciasto
YouTube/@szybkieiproste
Przekrój na pół, nafaszeruj i szczelnie przykryj na dobę. Te pomidory biją na głowę każdą surówkę, jaką znam

Jak zrobić ciasto z jabłkami?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 210 ml mleka
  • 100 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • 1 ⅔ szklanki mleka skondensowanego

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajmy mleko, masło i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko miksujemy.

Jabłko kroimy na cienkie plasterki. Formę do ciasta smarujemy masłem i układamy w niej plasterki jabłka. Wlewamy mleko skondensowane i ciasto. Wygładzamy powierzchnię ciasta. 

Ciasto z jabłkami, czyli jesienny deser

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i ciasto pieczemy 45 minut. Ciasto z jabłkami jest niezwykle puszyste, słodkie i aksamitne w smaku. Zawsze wchodzi i pięknie wyrasta. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza mleku skondesowanemu.

Ten jesienny deser przygotujesz szybko i zachwycisz nim rodzinę i gości. U mnie to ciasto znika w mgnieniu oka. Każdy, kto go skosztował, prosi o dokładkę i przepis. Wcale się nie dziwię, bo ciasto z jabłkami jest rewelacyjne. Pisaliśmy o cieście jesienna fantazja. Radziliśmy, jak zrobić pyszną szarlotkę. 

ciasto
YouTube/@szybkieiproste

Źródło: YouTube/@szybkieiproste