Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut
Placki ziemniaczane można przygotować do smażenia w mniej niż kwadrans. Wystarczy skorzystać z blendera, w którym sprawnie i szybko rozdrobnimy ziemniaki oraz cebulę. Z tym przepisem zapomnisz o ciemniejącej masie i otartych dłoniach.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Sycące danie z patelni lubi wielu z nas . Ze względu na żmudny proces przygotowania zapewnie niejednej osobie zdarzyło się z niego zrezygnować. Z dobrym blenderem nie będzie trzeba się ograniczać — placki powstaną w kilka chwil.
Składniki:
- 600 g surowych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 30 g mąki pszennej
- 50 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 duże jajo
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować znakomite placki ziemniaczane? Przepis jest bardzo prosty
Cebulę oraz ziemniaki rozdrabniamy, korzystając z blendera. Powinny być w drobnych kawałkach, a nie w formie papki. Dodajemy do nich jajko, śmietanę i mąkę pszenną.
Masę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem.
Wskazówka: jajo można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego namoczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Wykorzystując zdrowszy zamiennik kurzego nabiału oraz jogurt sojowy, przygotujecie wegańską odsłonę rarytasu.
Jak podać placki ziemniaczane?
Ziemniaczany przysmak świetnie komponuje się zarówno z kwaśną śmietaną, jak i z wędzonym łososiem i koperkiem. Wiele osób serwuje je sobie również z sosem grzybowym . Są i tacy, którzy dodają do nich cukier kryształ.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy wersję z dodatkiem kiszonej kapusty . Smakowite będą także, jeśli wzbogacicie masę ziemniaczaną o startą na tarce marchew .
Źródło: TikTok/doschrupania