Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut
Screen z filmu na kanale TikTok doschrupania

Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut

5 kwietnia 2023

Placki ziemniaczane można przygotować do smażenia w mniej niż kwadrans. Wystarczy skorzystać z blendera, w którym sprawnie i szybko rozdrobnimy ziemniaki oraz cebulę. Z tym przepisem zapomnisz o ciemniejącej masie i otartych dłoniach.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Sycące danie z patelni lubi wielu z nas . Ze względu na żmudny proces przygotowania zapewnie niejednej osobie zdarzyło się z niego zrezygnować. Z dobrym blenderem nie będzie trzeba się ograniczać — placki powstaną w kilka chwil.

Składniki:

  • 600 g surowych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajo
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Co dodać do pasztetu, by nie wyszedł suchy? Kluczowy jest ten składnik

Jak przygotować znakomite placki ziemniaczane? Przepis jest bardzo prosty

Cebulę oraz ziemniaki rozdrabniamy, korzystając z blendera. Powinny być w drobnych kawałkach, a nie w formie papki. Dodajemy do nich jajko, śmietanę i mąkę pszenną.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu przed podaniem.

Wskazówka: jajo można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego namoczoną w 3 łyżkach gorącej wody. Wykorzystując zdrowszy zamiennik kurzego nabiału oraz jogurt sojowy, przygotujecie wegańską odsłonę rarytasu.

Jak podać placki ziemniaczane?

Ziemniaczany przysmak świetnie komponuje się zarówno z kwaśną śmietaną, jak i z wędzonym łososiem i koperkiem. Wiele osób serwuje je sobie również z sosem grzybowym . Są i tacy, którzy dodają do nich cukier kryształ.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy wersję z dodatkiem kiszonej kapusty . Smakowite będą także, jeśli wzbogacicie masę ziemniaczaną o startą na tarce marchew .

Źródło: TikTok/doschrupania

Masz w domu ten produkt? Nie jedz go, jest niebezpieczny dla zdrowia
Wyszło na jaw, co wyprawiają klienci w Biedronce, gdy obsługa nie patrzy. To nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy