Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o ziemniakach w farszu na pierogi. Zamiast nich dodaj te składnik, danie wyjdzie 100 razy lepsze
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks

Zapomnij o ziemniakach w farszu na pierogi. Zamiast nich dodaj te składnik, danie wyjdzie 100 razy lepsze

6 września 2023

Pierogi ruskie można przygotować w inny sposób. Ostatnio znalazłam przepis, w którym nie używa się w ogóle ziemniaków. Od razu go wypróbowałam, a smak okazał się nieziemski. Sekretny składnik kosztuje grosze.

Smakowite pierogi z soczewicą i twarogiem

Strączki nie cieszą się duża popularnością, choć powinny. Dostarczają mnóstwa cennego białka i minerałów , a ich przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy namoczyć i ugotować. W farszu do pierogów doskonale sprawdza się zielona soczewica.

Składniki:

  • ciasto na pierogi z tego przepisu
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 100 g półtłustego twarogu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Wielu składników nie potrzeba, by uzyskać smaczny i sycący farsz do pierogów. Zrobienie go jest banalne. Sprawdźcie instrukcję zamieszczoną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Zieolna soczewica dobra do pierogów.jpg
canva/SGAPhoto
Kupił w Auchan zestaw obiadowy. Nie uwierzysz, ile zapłacił za 2 dewolaje, ziemniaki i surówkę. To jakiś obłęd

Jak zrobić nietuzinkowe pierogi ruskie? Ziemniaki zastąpcie soczewicą

Soczewicę namaczamy w zimnej wodzie przez minimum 4 godziny. Dzięki temu usuniemy z niej większość wzdymających substancji. Płuczemy i gotujemy w świeżej porcji wody z dodatkiem odrobiny soli przez 20 minut.

Cebulę i czosnek oczyszczamy z łupin. Siekamy i przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju , czosnek wrzucając dopiero wtedy, gdy cebula będzie szklista. Miękką soczewicę rozgniatamy widelcem i łączymy z rozdrobnionym w taki sam sposób twarogiem. Wrzucamy przestudzone warzywa z patelni.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kółka wycięte z wyrobionego wcześniej ciasta. P ierogi z soczewicą i twarogiem gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Wskazówka: jeśli mace ochotę na wegańskie pierogi zamiast twarogu użyjcie tofu naturalnego lub wędzonego. Wystarczy, że dobrze odciśniecie z niego wodę, zetrzecie na tarce do jarzyn i dodacie w tym momencie, co twaróg w powyższej instrukcji.

Jak podawać pierogi z soczewicą i twarogiem?

Do dania pasuje zarówno okrasa z boczku, jak i delikatna karmelizowana cebula . Możecie też zjeść je z kwaśną śmietaną albo aromatyczną oliwą ziołową. Każda opcja znajdzie swojego amatora.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na nietypowe pierogi ruskie. Koniecznie sprawdźcie wersję z dodatkiem mięty — jest przyjemnie odświeżająca. Być może spodoba wam się też receptura z udziałem kontrowersyjnej przyprawy maggi .

Pierogi z soczewicą i twarogiem są pyszne.jpg
canva/Mic_K
Nie uwierzysz, czym Gessler doprawia ketchup. Bije na głowę wszystkie kupne
Żaden colesław, żadne klasyczne surówki. Okrasa podaje schabowe z nietypowo przyrządzoną kapustą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy