Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłych mielonych. Ten patent bije na głowę wszystkie inne
Screen z filmu na kanale YouTube Щи да Каша

Zapomnij o zwykłych mielonych. Ten patent bije na głowę wszystkie inne

16 lutego 2023

Kotlety mielone z kefirem są jeszcze lepsze niż klasyczne. Dodany zamiast miękkiej kajzerki nabiał doskonale podkreśla smak mięsa i sprawia, że jest ono bardzo soczyste. Musicie spróbować — tak przyjemnie rozpływającej się w ustach potrawy dawno nie jedliście.

Kotlety mielone z kefirem

Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić kotlety mielone inaczej niż zwykle, mamy dla was małą inspirację. Zamiast dodać do masy mięsnej namoczoną kajzerkę, zalejcie mięso i bułkę tartą kefirem. Nabiał sprawi, że danie będzie soczyste i nabierze niesamowitej lekkości. Smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Biała, złota i brązowa. Jak zrobić i do czego warto dodać zasmażkę?

Przepis na znakomite kotlety mielone z kefirem

Składniki:

1 kg wieprzowego mięsa mielonego

3 duże jaja

400 ml kefiru

240 g bułki tartej

2 większe cebule

4 ząbki czosnku (można pominąć)

sól

pieprz

olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Wykorzystajcie kefir

Cebule pozbawiamy łupin, siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Całość studzimy. Mięso mielone umieszczamy w dużej misce.

Wlewamy połowę porcji kefiru. W osobnym naczyniu łączymy pozostały nabiał z bułką tartą i odstawiamy go na 10 minut. Gdy bułka nasiąknie, dodajemy ją do mięsa wraz z zawartością patelni. Na koniec wbijamy jaja i doprawiamy masę na kotlety mielone.

Wyrabiamy ją starannie i formujemy niezbyt duże, spłaszczone kotlety. Układamy je na natłuszczonej blasze, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Kotlety mielone inaczej będą świetnie smakowały z wieloma dodatkami. Szczególnie polecamy kremową mizerię z cukrem pudrem oraz klasyczne zasmażane buraczki z twistem w postaci dodatku octu balsamicznego.

Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Ten detal jest kluczowy
Jak mrozić chleb, by po rozmrożeniu smakował, jak świeży?
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy