Zapomnij o zwykłych mielonych. Ten patent bije na głowę wszystkie inne
Kotlety mielone z kefirem są jeszcze lepsze niż klasyczne. Dodany zamiast miękkiej kajzerki nabiał doskonale podkreśla smak mięsa i sprawia, że jest ono bardzo soczyste. Musicie spróbować — tak przyjemnie rozpływającej się w ustach potrawy dawno nie jedliście.
Kotlety mielone z kefirem
Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić kotlety mielone inaczej niż zwykle, mamy dla was małą inspirację. Zamiast dodać do masy mięsnej namoczoną kajzerkę, zalejcie mięso i bułkę tartą kefirem. Nabiał sprawi, że danie będzie soczyste i nabierze niesamowitej lekkości. Smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Przepis na znakomite kotlety mielone z kefirem
Składniki:
1 kg wieprzowego mięsa mielonego
3 duże jaja
400 ml kefiru
240 g bułki tartej
2 większe cebule
4 ząbki czosnku (można pominąć)
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Wykorzystajcie kefir
Cebule pozbawiamy łupin, siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli go używamy. Całość studzimy. Mięso mielone umieszczamy w dużej misce.
Wlewamy połowę porcji kefiru. W osobnym naczyniu łączymy pozostały nabiał z bułką tartą i odstawiamy go na 10 minut. Gdy bułka nasiąknie, dodajemy ją do mięsa wraz z zawartością patelni. Na koniec wbijamy jaja i doprawiamy masę na kotlety mielone.
Wyrabiamy ją starannie i formujemy niezbyt duże, spłaszczone kotlety. Układamy je na natłuszczonej blasze, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Kotlety mielone inaczej będą świetnie smakowały z wieloma dodatkami. Szczególnie polecamy kremową mizerię z cukrem pudrem oraz klasyczne zasmażane buraczki z twistem w postaci dodatku octu balsamicznego.