Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że tak późno go znalazłem
YouTube/@Kuchnia Marioli

Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi, ten przepis to rewelacja. Żałuję, że tak późno go znalazłem

16 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wszyscy smakosze uwielbiają pierogi. Zapomnij jednak o tych tradycyjnych i zrób je z tego przepisu. To ciasto na pierogi jest znacznie lepsze i zaskoczy każdego. Musisz tego spróbować.

Pierogi inne niż wszystkie

Tak bardzo uwielbiam pierogi, że mogę zjeść ich nieograniczoną ilość. Niezależnie od tego, czy są na słodko, czy na słono. Po prostu kocham pierogi. Niedawno znajoma, znająca moje upodobania kulinarne, uraczyła mnie niezwykłymi pierogami.

Ich smak jest rewelacyjny, dlatego poprosiłem ją o przepis. Pierogi robi się bardzo łatwo i nie trzeba ich gotować, a usmażyć. Nie dziw się, wszystko wyjaśnię ci w dalszej części artykułu.

ciasto na pierogi.jpg
Canva/@DusanManic
Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domu

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tych pierogów potrzebujesz nieco innych składników do przygotowania ciasta niż do jej tradycyjnej wersji. Dlatego uważnie sprawdź listę potrzebnych składników. Brak jednego może przynieść niepożądany efekt. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 150 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 10 g cukru
  • 10 g soli
  • 10 ml octu
  • 20 ml oleju
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na pierogi z nietradycyjnym ciastem

Do miski włóż pokruszone drożdże. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj . Wbij jajko. Wsyp mąkę, sól, cukier oraz wlej odrobinę oleju i octu . Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Gładkie i jednolite ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia . Piersi z kurczaka razem z marchewką ugotuj, a następnie oba składniki zmiel w maszynce do mielenia . Mięso dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij okręgi . Na każdy z nich nałóż odrobinę farszu i sklej krawędzie ciasta. Do głębokiej patelni lub garnka wlej sporą ilość oleju . Pierogi włóż do naczynia i smaż do momentu zarumienienia . Wołaj domowników i pokaż im, co tym razem udało ci się upichcić. Sprawdź, jak zrobić domowy chleb oraz dowiedz się, co nowego przygotowała Biedronka .

farsz do pierogóe.jpg
YouTube/@Kuchnia Marioli
Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki
Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy