Zaskakujące mielone z dodatkiem orzeźwiającej rzodkiewki
Kotlety mielone można wzbogacić o rozmaite dodatki. Niektóre z nich mogą wydawać się nieco kontrowersyjne. Dobrym przykładem są rzodkiewki. Okazuje się, że za ich sprawą kotlety mielone mogą wiele zyskać. Domownicy spałaszują je w mgnieniu oka.
Smakowite kotlety mielone potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów. Czasami warto dodać do nich mniej oczywiste dodatki. Kotlety mielone z rzodkiewką podbiją serca najbliższych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie
Istnieje wiele różnych przepisów na fantastyczne kotlety mielone. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła receptura na mięsne specjały z piekarnika. Tym razem kotlety mielone wzbogacimy o niecodzienny składnik.
Mało kto spodziewałby się, że niepozorna rzodkiewka przemieni zwykłe kotlety mielone w specjał, obok którego ciężko przejść obojętnie. Za jej sprawą frykas będzie cechował się świeżym smakiem. Jakie składniki będą nam potrzebne?
500 g mięsa mielonego
czerstwa kajzerka
pęczek rzodkiewek
jajko
cebula
2 g ziół prowansalskich
mleko
natka pietruszki
sól
pieprz
olej
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem rzodkiewki
Cebulę drobno siekamy, a oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tarce. Następnie mieszamy je razem z mięsem mielonym. Kajzerkę namaczamy w mleku. Po odsączeniu dodajemy ją do pozostałych składników.
Mieszankę wzbogacamy o jajko, posiekane natki i przyprawy. Całość starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kiedy kotlety mielone staną się złociste, wówczas powinny być już gotowe. Najlepiej serwować je z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką. Godny uwagi jest przepis na pyszny dodatek z selera.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy