Smakosze.pl Przepisy Zaskakujący domowy syrop z bananów
canva/lisaaMC, Getty Images Pro

Zaskakujący domowy syrop z bananów

29 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sezon na przeziębienie jest obecnie w pełni, dlatego warto być przygotowanym i mieć w domu specyfiki wspomagające leczenie - takie jak domowy syrop z bananów. Przygotowuje się go z dwóch składników w bardzo prosty sposób. Wystarczy pić go kilka razy dziennie, a wszelkie infekcje będą znacznie łatwiejsze do zniesienia.

Syrop z bananów to doskonały produkt, który każdy z nas powinien mieć w swoim domu. Stosowanie go jest banalnie łatwe, jest smaczny, a przy okazji wspomaga organizm nie tylko podczas infekcji, lecz również ogólnie - banany mają bowiem mnóstwo wartościowych właściwości.

Jak podaje portal mamadu.pl, według medycyny ajurwedycznej banan po ugotowaniu wydziela enzymy o leczniczym działaniu. Stosuje się je w profilaktyce udarów, ataków serca czy miażdżycy. Dodatkowo łagodzi kaszel, przeziębienie, a także objawy zapalenia oskrzeli.

Przepis na domowy syrop z miodu i bananów

Składniki:

  • 2 banany (im ciemniejsze, tym lepsze)

  • 3 łyżki miodu

  • 2 szklanki wody

Banany umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Umieść je w misce i rozgnieć widelcem lub drewnianą szpatułką. Dwie szklanki wody zagotuj i zalej nimi bananową papkę. Odstaw ją pod przykryciem na 30 minut.

Po wystygnięciu owoców wlej do nich 3 łyżki miodu i bardzo dobrze wymieszaj. Pamiętaj, aby mikstura była chłodna - miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Przelej syrop do czystego i wyparzonego słoika.

Tak przygotowany syrop można podawać dzieciom 4 razy dziennie po jednej łyżce, a dorosłym 6 razy dziennie. Przechowuj go w ciemnym i chłodnym miejscu, takim jak szafka czy spiżarnia. W lodówce panuje zbyt duży chłód i syrop może stać się zbyt gęsty.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia dlaczego warto mrozić cytryny.

Syrop z miodu

Źródło zdjęcia: canva/stevepb, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy