Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto mrozić cytryny?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.12.2021 01:00

Dlaczego warto mrozić cytryny?

Cytryny
canva/Couleur, pixabay

Cytryny są szeroko znane jako doskonałe źródło witaminy C, orzeźwienia oraz wspaniałego cytrusowego zapachu. Okazuje się, że zamrożenie tych owoców może dać nam ogromne korzyści. Jak podaje portal kobieta.interia.pl, mrożona cytryna zawiera aż 22 substancje antyoksydacyjne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Cytryna zwykle dodawana jest przez nas do gorącej herbaty, tworząc pyszny i rozgrzewający napój, lub do zwykłej wody - wtedy można idealnie ugasić pragnienie kwaśnym i dobrze schłodzonym płynem.

Niestety wrzucanie plasterków owocu lub wlewanie soku do gorącego naparu sprawia, że właściwości cytryny są mocno ograniczane. Wysoka temperatura niszczy zdrowe związki chemiczne, przez co zostaje w większości tylko smak oraz aromat.

Właściwości mrożonej cytryny

Cytryna ma działanie oczyszczające, co pozwala usunąć z organizmu dużo zanieczyszczeń - szczególnie tych zebranych podczas wigilijnej wieczerzy w czasie jedzenia. Dodatkowo zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi.

Co więcej, cytryna wspomaga proces odchudzania i już jeden owoc dziennie może dać wymierne efekty, jeśli je się je regularnie. Jak czytamy na kobieta.interia.pl, cytryna eliminuje bakterie, wirusy i grzyby z organizmu.

Cytrus ten ułatwia i przyspiesza proces trawienia, a także pomaga zwiększyć przyswajanie wartości odżywczych. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, co spowalnia starzenie się, wygładza skórę i poprawia jej wygląd.

Jak przygotować mrożone cytryny?

Przed włożeniem do zamrażalnika należy je dokładnie oczyścić. Umyj je pod bieżącą wodą, delikatnie szorując skórkę, następnie dobrze je wysusz ręcznikiem papierowym. Na powierzchni skórki nie powinno być żadnej wilgoci.

Po umyciu włóż cytryny do strunowego woreczka i wstaw je do zamrażalnika na minimalnie 12 godzin - a najlepiej na cały dzień. Po zamrożeniu wystarczy zetrzeć ją w całości, razem ze skórką i miąższem.

Startą cytrynę można dodawać do sałatek, jogurtów czy koktajli. Jej świeży smak nada im pysznego cytrusowego aromatu. Można zalewać ją również lekko ciepłą wodą i pić.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków.  Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem buraczanym, na którym pojawił się biały nalot.

Cytryna

Źródło zdjęcia: canva/warrengoldswain, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.interia.pl

Tagi: Cytryna