Smakosze.pl Przepisy Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów
canva/barmalini

Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów

6 listopada 2021

Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk.

Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana.

Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Przepis na szarpaną wołowinę z banana

Składniki:

  • 1 spory banan

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy

  • przyprawy w ilości do smaku: papryka słodka wędzona, pieprz, sól, cukier

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Banana dokładnie myjemy i zdejmujemy z niego skórkę. Owoc zamrażamy — do przygotowania dania potrzebna nam będzie jedynie jego zewnętrzna warstwa. S kórkę skubiemy widelcem tak, aby uzyskać „poszarpane kawałki".

Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, łącząc je dokładnie. Zanurzamy z niej bananową skórkę i pozostawiamy na minimum pół godziny. Im więcej czasu spędzi ona w marynacie, tym bardziej intensywny będzie smak.

Zamarynowaną „wołowinę" smażymy na patelni na złocisty kolor. Podajemy w bułce z sałatą oraz plastrami pomidora i kiszonego ogórka lub jako dodatek do sałatki. Smacznego.

Polecamy inne nasze przepisy na bezmięsne potrawy. Z tego przepisu przyrządzicie pyszne flaczki z boczniaków . Tu natomiast znajdziecie recepturę na kotlety z buraka i kaszy .

Skórka od banana
Skórka od banana może być wykorzystana w kuchni

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy