Flaki w bezmięsnym wydaniu
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem

Przepis na lekkie flaczki z boczniaków

Bez wątpienia flaki można zaliczyć do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć. Niestety, w trakcie gotowania zupa nie pachnie najlepiej. Istnieje prosty sposób, który pozwoli nam oszczędzić sobie tej nieprzyjemności.

Flaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto je gotował, doskonale wie, że czasem nie pachną najlepiej. Rozwiązanie tego problemu jest zaskakująco oczywiste. Wystarczy zrezygnować z mięsa.

Bezmięsne flaki? Efekt zaskoczy domowników

Nie da się ukryć, że flaki kojarzą nam się głównie z mięsną potrawą, w której wykorzystuje się podroby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten specjał. Dziś sięgniemy po recepturę, która nie sprawia tylu problemów.

Flaki zostaną zastąpione boczniakami. Danie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Niektórzy twierdzą nawet, że flaki w tej odsłonie smakują znacznie lepiej. Z pewnością warto ich spróbować.

Boczniaki w formie flaków do złudzenia przypominają w wyglądzie klasyczną wersję potrawy. Z kolei smak sprawia, że prośby o dokładkę są czymś całkowicie zrozumiałym. Warto się przygotować na taką ewentualność i przyrządzić więcej zupy.

Jak zrobić idealny zakwas na żurek?Jak zrobić idealny zakwas na żurek?Czytaj dalej

Przepis na bezmięsne flaki nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania wybornych flaków?

  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 500 g boczniaków
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 50 ml białego wina
  • 15 g masła
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • seler
  • 7 g majeranku
  • 3 g imbiru mielonego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • papryka wędzona
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Bezmięsne flaki są przepyszne

(Canva.com / Paolo74s)

Niezawodny przepis na wyśmienite flaczki z boczniaków

Na początku myjemy włoszczyznę i po obraniu ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Podsmażamy ją w garnku na maśle. Dodajemy do nich posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy wszystko o czosnek i wino. Całość podgrzewamy. Alkohol powinien odparować. Warto wykorzystać również wino bezalkoholowe.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Umieszczamy je w garnku z resztą składników. Wszystko zalewamy bulionem. Zupę wzbogacamy o przyprawy. Wegetariańskie flaki gotujemy pod przykryciem. Dzięki temu boczniaki zmiękną.

Kiedy grzyby będą odpowiednio miękkie, dolewamy przecier pomidorowy. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej serwować ją z natką pietruszki. Warto również wypróbować przepis na bezmięsną zupę pomidorową. Receptura na wyborne flaczki z boczniaków została zademonstrowana na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąc pochodzi zdjęcie wykorzystane na górze artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł