Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na lekkie flaczki z boczniaków
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 01.04.2021 02:00

Przepis na lekkie flaczki z boczniaków

Flaki w bezmięsnym wydaniu
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem

Flaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto je gotował, doskonale wie, że czasem nie pachną najlepiej. Rozwiązanie tego problemu jest zaskakująco oczywiste. Wystarczy zrezygnować z mięsa.

Bezmięsne flaki? Efekt zaskoczy domowników

Nie da się ukryć, że flaki kojarzą nam się głównie z mięsną potrawą, w której wykorzystuje się podroby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten specjał. Dziś sięgniemy po recepturę, która nie sprawia tylu problemów.

Flaki zostaną zastąpione boczniakami. Danie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Niektórzy twierdzą nawet, że flaki w tej odsłonie smakują znacznie lepiej. Z pewnością warto ich spróbować.

Boczniaki w formie flaków do złudzenia przypominają w wyglądzie klasyczną wersję potrawy. Z kolei smak sprawia, że prośby o dokładkę są czymś całkowicie zrozumiałym. Warto się przygotować na taką ewentualność i przyrządzić więcej zupy.

Przepis na bezmięsne flaki nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania wybornych flaków?

  • 2,5 litra bulionu warzywnego

  • 500 g boczniaków

  • 150 ml przecieru pomidorowego

  • 50 ml białego wina

  • 15 g masła

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • seler

  • 7 g majeranku

  • 3 g imbiru mielonego

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

(Canva.com / Paolo74s)

Niezawodny przepis na wyśmienite flaczki z boczniaków

Na początku myjemy włoszczyznę i po obraniu ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Podsmażamy ją w garnku na maśle. Dodajemy do nich posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy wszystko o czosnek i wino. Całość podgrzewamy. Alkohol powinien odparować. Warto wykorzystać również wino bezalkoholowe.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Umieszczamy je w garnku z resztą składników. Wszystko zalewamy bulionem. Zupę wzbogacamy o przyprawy. Wegetariańskie flaki gotujemy pod przykryciem. Dzięki temu boczniaki zmiękną.

Kiedy grzyby będą odpowiednio miękkie, dolewamy przecier pomidorowy. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej serwować ją z natką pietruszki. Warto również wypróbować przepis na bezmięsną zupę pomidorową. Receptura na wyborne flaczki z boczniaków została zademonstrowana na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąc pochodzi zdjęcie wykorzystane na górze artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis