Przepis na lekkie flaczki z boczniaków
Flaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto je gotował, doskonale wie, że czasem nie pachną najlepiej. Rozwiązanie tego problemu jest zaskakująco oczywiste. Wystarczy zrezygnować z mięsa.
Bezmięsne flaki? Efekt zaskoczy domowników
Nie da się ukryć, że flaki kojarzą nam się głównie z mięsną potrawą, w której wykorzystuje się podroby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten specjał. Dziś sięgniemy po recepturę, która nie sprawia tylu problemów.
Flaki zostaną zastąpione boczniakami. Danie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Niektórzy twierdzą nawet, że flaki w tej odsłonie smakują znacznie lepiej. Z pewnością warto ich spróbować.
Boczniaki w formie flaków do złudzenia przypominają w wyglądzie klasyczną wersję potrawy. Z kolei smak sprawia, że prośby o dokładkę są czymś całkowicie zrozumiałym. Warto się przygotować na taką ewentualność i przyrządzić więcej zupy.
Przepis na bezmięsne flaki nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania wybornych flaków?
2,5 litra bulionu warzywnego
500 g boczniaków
150 ml przecieru pomidorowego
50 ml białego wina
15 g masła
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
5 ząbków czosnku
seler
7 g majeranku
3 g imbiru mielonego
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
papryka wędzona
sól
pieprz
natka pietruszki
(Canva.com / Paolo74s)
Niezawodny przepis na wyśmienite flaczki z boczniaków
Na początku myjemy włoszczyznę i po obraniu ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Podsmażamy ją w garnku na maśle. Dodajemy do nich posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy wszystko o czosnek i wino. Całość podgrzewamy. Alkohol powinien odparować. Warto wykorzystać również wino bezalkoholowe.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Umieszczamy je w garnku z resztą składników. Wszystko zalewamy bulionem. Zupę wzbogacamy o przyprawy. Wegetariańskie flaki gotujemy pod przykryciem. Dzięki temu boczniaki zmiękną.
Kiedy grzyby będą odpowiednio miękkie, dolewamy przecier pomidorowy. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej serwować ją z natką pietruszki. Warto również wypróbować przepis na bezmięsną zupę pomidorową. Receptura na wyborne flaczki z boczniaków została zademonstrowana na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąc pochodzi zdjęcie wykorzystane na górze artykułu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz.pl; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem