Smakosze.pl
Flaki w bezmięsnym wydaniu

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem

Przepis na lekkie flaczki z boczniaków

1 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia flaki można zaliczyć do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć. Niestety, w trakcie gotowania zupa nie pachnie najlepiej. Istnieje prosty sposób, który pozwoli nam oszczędzić sobie t

Flaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto je gotował, doskonale wie, że czasem nie pachną najlepiej. Rozwiązanie tego problemu jest zaskakująco oczywiste. Wystarczy zrezygnować z mięsa.

Bezmięsne flaki? Efekt zaskoczy domowników

Nie da się ukryć, że flaki kojarzą nam się głównie z mięsną potrawą, w której wykorzystuje się podroby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten specjał. Dziś sięgniemy po recepturę, która nie sprawia tylu problemów.

Flaki zostaną zastąpione boczniakami. Danie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Niektórzy twierdzą nawet, że flaki w tej odsłonie smakują znacznie lepiej. Z pewnością warto ich spróbować.

Boczniaki w formie flaków do złudzenia przypominają w wyglądzie klasyczną wersję potrawy. Z kolei smak sprawia, że prośby o dokładkę są czymś całkowicie zrozumiałym. Warto się przygotować na taką ewentualność i przyrządzić więcej zupy.

Przepis na bezmięsne flaki nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest dosyć krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania wybornych flaków?

  • 2,5 litra bulionu warzywnego

  • 500 g boczniaków

  • 150 ml przecieru pomidorowego

  • 50 ml białego wina

  • 15 g masła

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • seler

  • 7 g majeranku

  • 3 g imbiru mielonego

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

(Canva.com / Paolo74s)

Niezawodny przepis na wyśmienite flaczki z boczniaków

Na początku myjemy włoszczyznę i po obraniu ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Podsmażamy ją w garnku na maśle. Dodajemy do nich posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wzbogacamy wszystko o czosnek i wino. Całość podgrzewamy. Alkohol powinien odparować. Warto wykorzystać również wino bezalkoholowe.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Umieszczamy je w garnku z resztą składników. Wszystko zalewamy bulionem. Zupę wzbogacamy o przyprawy. Wegetariańskie flaki gotujemy pod przykryciem. Dzięki temu boczniaki zmiękną.

Kiedy grzyby będą odpowiednio miękkie, dolewamy przecier pomidorowy. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej serwować ją z natką pietruszki. Warto również wypróbować przepis na bezmięsną zupę pomidorową. Receptura na wyborne flaczki z boczniaków została zademonstrowana na YouTube na kanale Na szlaku smaku z POLOmarketem. Właśnie stamtąc pochodzi zdjęcie wykorzystane na górze artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl; YouTube / Na szlaku smaku z POLOmarketem

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >