Zastąpiłam jajko w marynacie do schabowych produktem za 1,50 zł. Każdy chce znać mój sekret
Kotlety schabowe można zrobić bez jajka. Wystarczy zastąpić je pewnym banalnym składnikiem. Panierka nie odejdzie, a smak zachwyci od pierwszego kęsa. W moim domu nie robię kotletów schabowych inaczej.
Proste kotlety schabowe zrobisz z jogurtem
Soczysty, delikatny i pełen smaku — taki jest schab bez użycia jajka. Jakim składnikiem można je zastąpić? Obtocz mięso w jogurcie, a następnie w bułce tartej i usmaż na oleju, by pozostał wyrazisty od przypraw. Będzie tak pysznie, jak nigdy wcześniej.
Składniki:
- 500-600 g schabu
- 250-300 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Kilka składników sprawi, że schab będzie smakował wyjątkowo. Wykonanie tych kotletów jest banalne. Szczegółowo opisujemy je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić pyszne kotlety schabowe? Użyjcie jogurtu
Zaczynamy od oczyszczenia mięsa i pokrojenia go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbijamy na cienki plaster. Oprószamy solą oraz pieprzem i nacieramy rozdrobnionym czosnkiem.
Zanurzamy w misce wypełnionej jogurtem naturalnym , upewniając się, że każdy zakamarek kotletów schabowych został pokryty nabiałem. Przykrywamy naczynie i przenosimy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie, ocieplamy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na dobre rozgrzanym oleju. Osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać kotlety schabowe w jogurcie?
Do zaproponowanej odsłony schabu pasować będą ziemniaki lub mało wyrazista kasza np. kuskus. Wybierzcie te swoja ulubioną surówkę. Kremowa mizeria naszym zdaniem będzie strzałem w dziesiątkę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Koniecznie sprawdźcie wersję z ananasem i serem — jest znakomita. Polecamy też przygotowanie ich po staropolsku .