Zawijam je w mięso i wkładam do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o dokładki
Czy szybki obiad jest możliwy? Poznaj ten przepis i już nigdy nie zadawaj sobie tego pytania. Smak tego dania zachwyci twoich domowników tak bardzo, że na pewno poproszą o niejedną dokładkę. Przygotuj to proste danie nawet dzisiaj i zaskocz rodzinę.
Sposób na szybki obiad
W czasach kiedy każdemu brakuje czasu, nieocenione stają się sprawdzone przepisy , dzięki którym można przygotować szybki obiad . Z tym umieszczonym w dalszej części artykułu zrobisz to nie tylko szybko, ale też smacznie.
Krótki czas przygotowania zależy przede wszystkim od składników. O nich dowiesz się nieco więcej, sprawdzając poniższą listę. Zrób ten obiad nawet dzisiaj i zaskocz domowników. Smak uzależnia tak bardzo, że z pewnością poproszą o dokładkę.
Smak dzięki składnikom
Smak każdego dania bierze się z użytych składników. Dlatego zadbaj, aby potrzebne mięso mielone było świeże, więc kup je w dobrym sklepie mięsnym. Potrzebujesz także innych składników, które poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, bo każdy składnik nadaje daniu smaku. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Sprint Cooking , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- 25 g bułki tartej
- 1 młoda kapusta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 ogórki kiszone
- 2 liście laurowe
- ½ słodkiej papryki
- mały kawałek pora
- mąka ziemniaczana
- granulowany czosnek
- mielona papryka słodka
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na szybki obiad
Obraną z zewnętrznych liści i umytą kapustę pokrój na mniejsze części. Następnie posiekaj je na średniej wielkości kawałki. Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe oraz sól. Doprowadź do zagotowania, a następnie wsyp kapustę. Gotuj ją przez 5 minut pod przykryciem. Dodaj do niej pomidory z puszki i doprowadź całość do zagotowania. Kapustę zagęść wymieszaną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Na koniec przełóż ją do naczynia żaroodpornego.
Umyty kawałki pora oraz papryki drobno posiekaj. Ogórki kiszone również pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko i wsyp po łyżce granulowanego czosnku oraz mielonej papryki słodkiej. Mięso przypraw także solą, pieprzem i pieprzem. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj składniki. Na koniec wsyp posiekanego pora oraz paprykę i ponownie wymieszaj składniki.
Z powstałej masy uformuj kotleta i na jego środku ułóż pokrojonego ogórka. Następnie złóż boki kotleta i szczelnie go zamknij. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Obtocz je w mące ziemniaczanej i ułóż na kapuście z pomidorami. Danie piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Na koniec wierzch możesz obsypać posiekaną natką pietruszki i gotowe danie podawaj na obiad. Sprawdź p rzepis na niezwykłą ogórkową oraz sprawdź, jakie nowe warzywo podbija Europę .