Smakosze.pl Przepisy Zawijam je w mięso i wkładam do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o dokładki
Fot. YouTube/Sprint Cooking

Zawijam je w mięso i wkładam do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o dokładki

24 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy szybki obiad jest możliwy? Poznaj ten przepis i już nigdy nie zadawaj sobie tego pytania. Smak tego dania zachwyci twoich domowników tak bardzo, że na pewno poproszą o niejedną dokładkę. Przygotuj to proste danie nawet dzisiaj i zaskocz rodzinę.

Sposób na szybki obiad

W czasach kiedy każdemu brakuje czasu, nieocenione stają się sprawdzone przepisy , dzięki którym można przygotować szybki obiad . Z tym umieszczonym w dalszej części artykułu zrobisz to nie tylko szybko, ale też smacznie.

Krótki czas przygotowania zależy przede wszystkim od składników. O nich dowiesz się nieco więcej, sprawdzając poniższą listę. Zrób ten obiad nawet dzisiaj i zaskocz domowników. Smak uzależnia tak bardzo, że z pewnością poproszą o dokładkę.

ogó®ek.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Weź bagietkę i kiełbaski, a następnie wlej tę mieszankę. Nie ma lepszego śniadania

Smak dzięki składnikom

Smak każdego dania bierze się z użytych składników. Dlatego zadbaj, aby potrzebne mięso mielone było świeże, więc kup je w dobrym sklepie mięsnym. Potrzebujesz także innych składników, które poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, bo każdy składnik nadaje daniu smaku. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Sprint Cooking , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 25 g bułki tartej
  • 1 młoda kapusta
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 liście laurowe
  • ½ słodkiej papryki
  • mały kawałek pora
  • mąka ziemniaczana
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na szybki obiad

Obraną z zewnętrznych liści i umytą kapustę pokrój na mniejsze części. Następnie posiekaj je na średniej wielkości kawałki. Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe oraz sól. Doprowadź do zagotowania, a następnie wsyp kapustę. Gotuj ją przez 5 minut pod przykryciem. Dodaj do niej pomidory z puszki i doprowadź całość do zagotowania. Kapustę zagęść wymieszaną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Na koniec przełóż ją do naczynia żaroodpornego.

Umyty kawałki pora oraz papryki drobno posiekaj. Ogórki kiszone również pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko i wsyp po łyżce granulowanego czosnku oraz mielonej papryki słodkiej. Mięso przypraw także solą, pieprzem i pieprzem. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj składniki. Na koniec wsyp posiekanego pora oraz paprykę i ponownie wymieszaj składniki.

Z powstałej masy uformuj kotleta i na jego środku ułóż pokrojonego ogórka. Następnie złóż boki kotleta i szczelnie go zamknij. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. Obtocz je w mące ziemniaczanej i ułóż na kapuście z pomidorami. Danie piecz pod przykryciem w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Na koniec wierzch możesz obsypać posiekaną natką pietruszki i gotowe danie podawaj na obiad. Sprawdź p rzepis na niezwykłą ogórkową oraz sprawdź, jakie nowe warzywo podbija Europę .

mięso z ogórkiem.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Przestałam dodawać cebulę do mielonych. Z tym warzywem smakują mi 100 razy bardziej
Kładę mięso mielone na chlebie i wstawiam do piekarnika. Moja rodzina mogłaby to jeść cały czas
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy