Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przestałam dodawać cebulę do mielonych. Z tym warzywem smakują mi 100 razy bardziej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.06.2024 06:43

Przestałam dodawać cebulę do mielonych. Z tym warzywem smakują mi 100 razy bardziej

kotlety mielone
Fot. Canva/daffodilred

Zwykle do kotletów mielonych dodawałam cebulę. Jednak teraz stawiam na inne warzywo. Wszystko dzięki przepisowi dzięki, któremu kotlety mielone zachwycają soczystością i znakomitym smakiem. 

Kotlety mielone bez cebuli za to z tym warzywem

U mnie w domu kotlety mielone są bardzo lubianym daniem. Jednak teraz robię je zdecydowanie częściej niż kiedyś. Dawniej, pewnie jak większość smakoszy dodawałam do nich cebulę. Wychodziły naprawdę smaczne. Jednak teraz zamiast niej dokładam pora.

Kotlety mielone jeszcze lepsze niż kiedyś. Soczyste i mięciutkie często goszczą na moim stole. Por świetnie podkreśla smak tego dania obiadowego. Dlatego polecam przepis na mielone z porem. Taki obiad zjesz z prawdziwą przyjemnością. 

por
Fot. Canva/gaffera
Wypróbujesz przepis Kuronia i już nie odwiedzisz piekarni pod domem. Jego bułki wrocławskie biją inne na głowę

Jak zrobić kotlety mielone z porem?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 pora ( biała część)
  • 1 jajko
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od obrania pora, umycia i pokrojenia go w półtalarki. Podsmaż go na patelni, po chwili dolej trochę wody i duś pod przykryciem. Następnie pora odstaw i posiekaj koperek.

 Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, podduszonego pora i posiekany koperek. Masę dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez kilka minut. Formuj kotlety, na patelni rozgrzej olej, mielone obtaczaj w bułce tartej. Smaż je z dwóch stron na rumiany kolor. 

Kotlety mielone z porem najlepsze na wiosnę

Po usmażeniu kotlety mielone wyjmij na talerz wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Mielone z porem mają wyjątkowy smak i są bardzo soczyste. Polubi je nawet największy niejadek w domu.

Takie kotlety mielone podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. U mnie w domu taki obiad jest bardzo lubiany. Szybki w przygotowaniu i pyszny szybko znika z talerzy. Radziliśmy jak zrobić surówkę, którą idealnie pasuje do mielonych. Podawaliśmy przepis na sernik z brzoskwiniami

kotlety mielone
Fot. Canva/robert6666

Źródło: kulinarneprzeboje.pl