Smakosze.pl Przepisy Zawijam w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Błyskawiczna i pyszna przekąska na Dzień Kobiet
Fot. YouTube/Smaczne dania

Zawijam w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Błyskawiczna i pyszna przekąska na Dzień Kobiet

5 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ciasto francuskie jest tak uniwersalnym produktem, że można z niego przygotować zarówno przekąski słodkie, jak i wytrawne. Ponadto przepisy z wykorzystaniem tego produktu są tak proste, że nie potrzeba zaawansowanych umiejętności kulinarnych do ich zrealizowania. Jeden z nich gwarantuje wspaniały smak i idealnie sprawdzi się na Dzień Kobiet.

Ciasto francuskie składnikiem do wszystkiego

Ciasto francuskie to przede wszystkim produkt, który dostaniemy prawie w każdym sklepie, a już na pewno w każdym markecie. Nie jest ono drogie , a można z niego upichcić niesamowite przekąski. Nie tylko zagwarantują podbicie niejednego podniebienia, ale również zachwycą tym, jak prezentują się wizualnie . Będzie to uczta zarówno dla żołądka, jak i dla oka.

Surowe ciasto francuskie
Fot. Canva/vinicef

Z ciasta francuskiego można przygotować ciastka z ulubionym nadzieniem , ale też choćby wytrawne ślimaczki, które w środku mają ketchup, ser żółty i szynkę. Tym razem chcemy Wam zaproponować coś innego, co warto przygotować na zbliżające się święto wypadające 8 marca .

Moja babcia robi śledzie w śmietanie inaczej niż wszyscy. Sos to mistrzostwo świata

Wytrawna przekąska z pieczarkami

Ciasto francuskie z pieczarkami to doskonała przekąska, która może kandydować na przystawkę przed daniem głównym . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników .

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 400 g pieczarek
  • pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować ciasto francuskie z pieczarkami?

Taka przekąska jest świetna to podania w Dzień Kobiet . A do tego zrobimy ją w mgnieniu oka.

W pierwszej kolejności kroimy pieczarki w cienkie plasterki i smażymy na dużym ogniu do momentu, aż płyn wyparuje. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka. Do smażących się pieczarek możemy dorzucić kawałek masła do podkreślenia aromatu, po czym wrzucamy też pokrojoną cebulę i smażymy do momentu, aż się zarumieni . Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki z patelni przekładamy to miski. Dodajemy tam również ziemniaki , drobno posiekany koperek, ser, a także jedno rozbełtane jajko . Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto francuskie trochę rozwałkowujemy, po czym dzielimy na 6 równej wielkości kwadratów. Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem.  Na każdy kwadrat przekładamy taką samą ilość przygotowanego farszu, a następnie zawijamy w taki sposób, jak na poniższym zdjęciu .

Przekąski zrobione z ciasta francuskiego z farszem
Fot. YouTube/Smaczne dania

Przekładamy nasze przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy ponownie wierzch jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut .

Tak przygotowane przekąski świetnie sprawdzą się jako przystawka w Dzień Kobiet.

Pyszna przekąska zrobiona z ciasta francuskiego z pieczarkami
Fot. YouTube/Smaczne dania

Sprawdź przepis na pyszną zupę fasolową . Zobacz, co warto dodać do zupy pieczarkowej zamiast mięsa .

Tym się różni olej rafinowany od nierafinowanego. Większość osób nie ma pojęcia, który wybrać
Trump uderza w europejską gospodarkę. „Branża spożywcza straci miliardy dolarów”
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy