Zapomnij o jarzynowej. Z ugotowanych warzyw zrobisz jeszcze lepszą sałatkę

Dla wielu z nas sałatka jarzynowa to druga pochodna rosołu. Większość warzyw jest ugotowana, całość ma więc gładką strukturę i dobrze znany smak. A gdyby tak podkręcić przepis?
Wiosenna sałatka jarzynowa
Święta Wielkanocne w 2025 roku przypadną wyjątkowo późno, po dopiero 20 kwietnia. Na stołach będzie więc miejsce na mnóstwo nowalijek, które powinny już zalewać półki warzywniaków. To świetna okazja, by świeżymi składnikami urozmaicić sałatkę jarzynową.
Po dodaniu produktów takich jak rzodkiewki, zwykła sałatka z ugotowanych ziemniaków pokaże się w zupełnie nowym wcieleniu. Także ogórki wniosą do niej odrobinę świeżości, transformując zimową sałatkę ziemniaczaną w prawdziwie wiosenne danie.

Sałatka z gotowanych ziemniaków
Sałatkę taką warto włączyć do naszego menu na dłużej niż tylko święta. Jako sposób na serwowanie ziemniaków na zimno, sprawdzi się świetnie w sezonie grillowym. Będzie błyszczała z młodymi ziemniakami. Przepis nawiązuje do niemieckich sałatek kartoflanych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
- 3-4 ogórki kiszone
- 250 ml jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki majonezu
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
Ziemniaki gotujemy w całości, jedynie wyszorowane. Studzimy i obieramy z łupinek. Następnie kroimy w większą kostkę.
Rzodkiewki ścieramy na tarce lub kroimy cienko. Ogórki kroimy na plasterki. Do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek.

Sos jogurtowy mieszamy do smaku z majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, zostawiając nieco do dekoracji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki sałatki umieszczamy w misce. Zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy posypane posiekaną pietruszką.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i postne gołąbki.






































