Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jarzynowej. Z ugotowanych warzyw zrobisz jeszcze lepszą sałatkę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.03.2025 23:00

Zapomnij o jarzynowej. Z ugotowanych warzyw zrobisz jeszcze lepszą sałatkę

krojenie ziemniaków na sałatkę
Fot. Canva/seroma72

Dla wielu z nas sałatka jarzynowa to druga pochodna rosołu. Większość warzyw jest ugotowana, całość ma więc gładką strukturę i dobrze znany smak. A gdyby tak podkręcić przepis?

Wiosenna sałatka jarzynowa

Święta Wielkanocne w 2025 roku przypadną wyjątkowo późno, po dopiero 20 kwietnia. Na stołach będzie więc miejsce na mnóstwo nowalijek, które powinny już zalewać półki warzywniaków. To świetna okazja, by świeżymi składnikami urozmaicić sałatkę jarzynową.

Po dodaniu produktów takich jak rzodkiewki, zwykła sałatka z ugotowanych ziemniaków pokaże się w zupełnie nowym wcieleniu. Także ogórki wniosą do niej odrobinę świeżości, transformując zimową sałatkę ziemniaczaną w prawdziwie wiosenne danie.

rzodkiewki
fot. Canva
Uważaj na ten termin, inaczej nici ze zbiorów pomidorów. Jest kluczowy, zapisz w kalendarzu

Sałatka z gotowanych ziemniaków

Sałatkę taką warto włączyć do naszego menu na dłużej niż tylko święta. Jako sposób na serwowanie ziemniaków na zimno, sprawdzi się świetnie w sezonie grillowym. Będzie błyszczała z młodymi ziemniakami. Przepis nawiązuje do niemieckich sałatek kartoflanych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki majonezu
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

sałatka ziemniaczana z zieleniną

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Ziemniaki gotujemy w całości, jedynie wyszorowane. Studzimy i obieramy z łupinek. Następnie kroimy w większą kostkę.

Rzodkiewki ścieramy na tarce lub kroimy cienko. Ogórki kroimy na plasterki. Do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek.

ziemniaki
fot. Canva

Sos jogurtowy mieszamy do smaku z majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek, zostawiając nieco do dekoracji. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce. Zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy posypane posiekaną pietruszką.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i postne gołąbki.

sałatka z ogórkami
fot. Canva