Tym się różni olej rafinowany od nierafinowanego. Większość osób nie ma pojęcia, który wybrać

Olej to produkt, który jest wykorzystywany do przyrządzenia wielu dań. Jest stosowany w procesach duszenia, smażenia czy też pieczenia. Jednym z najpopularniejszych jest olej rzepakowy. Zdawaliście sobie jednak sprawę, że dzieli się on na dwie wersje?
Czym charakteryzuje się olej rzepakowy rafinowany?
Olej rzepakowy możemy dostać w dwóch wariantach. Chodzi o rafinowany i nierafinowany. Który jest da najlepszym wyborem? Odpowiedź nie jest wcale oczywista.
Rafinacja to proces, który polega na tym, że olej jest poddawany dodatkowej obróbce termicznej. Niestety, w trakcie tego procesu olej traci niektóre swoje cenne wartości odżywcze. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że wersja rafinowana oleju rzepakowego ma wiele zastosowań w kuchni.

Olej rafinowany jest idealny do smażenia. Jego punkt dymienia wynosi 205 stopni, a to z kolei oznacza, że świetnie nadaje się do obróbki termicznej. Ponadto doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnorodnych sałatek, warzyw, serów grillowanych oraz między innymi do wypieków.
Uważaj na ten termin, inaczej nici ze zbiorów pomidorów. Jest kluczowy, zapisz w kalendarzuCzym jest olej rzepakowy nierafinowany?
Zrozumienie procesu rafinacji pozwala łatwo dostrzec, że nierafinowany olej rzepakowy to w pełni naturalny produkt, którego skład nie jest w żaden sposób modyfikowany. Oznacza to, że nie posiada on w sobie żadnych dodatków w postaci substancji chemicznych, czy też konserwantów. Z pewnością kluczową różnicą między olejem nierafinowanym a jego rafinowaną wersją jest metoda pozyskiwania.
Olej nierafinowany nie nadaje się do obróbki w wysokich temperaturach, w odróżnieniu od rafinowanego. Nierafinowana wersja tłuszczu jest otrzymywana z zimnotłoczonego oleju rzepakowego, który z kolei jest uzyskiwany z nasion rzepaku o najwyższej jakości.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Który olej wybrać?
Obie wersje oleju rzepakowego mają swoje zalety i występują sytuacje, w których jeden tłuszcz będzie lepszy od drugiego i na odwrót. Należy zwrócić uwagę na różne czynniki podczas wyboru oleju, ponieważ zarówno jeden jak i drugi pasują do różnych sposobów gotowania.
Jeśli zależy nam na odpowiednim smażeniu, najlepiej wybrać olej rafineryjny, ponieważ ta wersja tłuszczu zachowuje odporność na naprawdę wysokie temperatury.
Jednak jeśli zależy nam na kwestiach zdrowotnych, to warto wybrać olej nierafinowany, ponieważ powstaje on w pełni z naturalnych składników i nie ma w sobie niepotrzebnych dodatków.

Olej nierafinowany sprawdzi się na zimno. Będzie świetny do rozmaitych dressingów i sałatek. Jak widać, wybór oleju zależy od tego, jakie będzie jego przeznaczenie w naszej kuchni.

Sprawdź przepis na pyszne gołąbki bez mięsa. Zobacz, jak zrobić placki wiedeńskie.





































