Smakosze.pl Przepisy Zawiń kapustę jak gołąbki i poupychaj w słoikach. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/gotovimsasmoy

Zawiń kapustę jak gołąbki i poupychaj w słoikach. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

11 września 2024

Lubisz gołąbki? Jeśli jesteś ich smakoszem, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wystarczy zawinąć kapustę z pewnym zdrowym i smacznym produktem. Wkrótce gołąbki w apetycznej marynacie trafią na twój stół.

Gołąbki inne niż zwykle

Gołąbki są w Polsce niezwykle lubianym daniem . Mięso mielone z dodatkiem ryżu zawijane w kapustę i duszone w sosie pomidorowym, nie ma sobie równych. Jednak warto skosztować gołąbków w zupełnie innym wydaniu. Zrobisz je bez mięsa, za to z marchewką.

Takie gołąbki trzeba umieścić w słoikach, wlać marynatę i niedługo już można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem . Takiego dania jeszcze nie jadłeś. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gotovim s Asmoy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

gołabki.jpg
Fot. YouTube/gotovimsasmoy
Przenigdy nie jedz takiej dyni. Jest toksyczna

Jak zrobić marynowane gołąbki z marchewką?

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 300 g marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na marynatę:

  • 200 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie dania zacznij od kapusty na gołąbki. Jednak nie gotuj jej, tylko przyrządź w kuchence mikrofalowej . Główkę kapusty najpierw włóż do foliowej torby, zawiąż, a potem umieść w mikrofali na 15 minut. Następnie wyjmij z kuchenki mikrofalowej, a gdy przestygnie, zdejmij liście.

Wytnij twarde części z listy kapusty. Zetrzyj marchewkę na tarce typu mandolina. Podłużne paski przełóż do miski, wsyp sól, pieprz i dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki wymieszaj i umieść na liściach kapusty. Zawijaj w rulony i układaj pionowo w słoikach. Teraz zajmij się marynatą.

Bezmięsne gołąbki w marynacie

Marynatę zrób z wody, którą wlej do garnka. Wsyp sól, cukier, pieprz czarny i dołóż liście laurowe. Wlej olej i składniki wymieszaj. Marynatę zagotuj i wlej do słoiczków z gołąbkami. Słoiki zakręć, zostaw na noc w temperaturze pokojowej, a później wstaw do lodówki.

Na następny dzień możesz podawać bezmięsne marynowane gołąbki . Danie jest smaczne, wyraziste i warte spróbowania. Przyrządza się je w prosty sposób. Takie gołąbki zrobisz szybko i zjesz z apetytem. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by zadbać o krzewy malin. Polecaliśmy przepis na napar z banana i goździków.

gołabki.jpg
Fot. YouTube/gotovimsasmoy
Wydrąż ziemniaki i wypchaj mięsem mielonym. Ten obiad to hit w moim domu
Zapomniany owoc idealny na dżem. Przetwory zawsze robię we wrześniu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy