Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Przenigdy nie jedz takiej dyni. Jest toksyczna
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.09.2024 06:00

Przenigdy nie jedz takiej dyni. Jest toksyczna

dynia
Fot. Jan BIELECKI/East News

We wrześniu zaczyna się sezon na dynie, który potrwa do końca listopada. W tym czasie wielu z nas użyje apetycznych warzyw do przyrządzenia różnych potraw. Wyjaśniamy, po jaką dynię nigdy nie powinniśmy sięgać. Jej działanie jest wyjątkowo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Dynie, czyli kolorowo i smacznie na talerzu

Dynie już wkrótce pojawią się na straganach i w sklepach. Coraz częściej traktowane są jako ozdoba na Halloween. Wydrążone i straszące są dekoracją przy wejściach do domu. Zdobią ogrody, witryny sklepów i restauracji. Dynie mają też smaczne zastosowanie w naszej kuchni.

 Pojawia się też pytanie, czy dynia jest zdrowa? Robimy z tego warzywa rozgrzewające zupy i sosy. Dynię można dodać do placków, kotletów i zamarynować. To warzywo doskonale nadaje się też do ciast. Jednak powinny go unikać osoby, które chorują na nerki i mają wysoki poziom potasu we krwi. 

dynia
Fot. Canva/chamillewhite
Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut

Takiej dyni nigdy nie jedz

Dynia słynie z lekko orzechowego, delikatnego smaku i maślanej konsystencji. Jednak, co robić, gdy jej smak jest gorzki? Pod żadnym pozorem nigdy nie jedz takiej dyni. Wyrzuć ją albo użyj wyłącznie jako ozdoby. Zwykle dynie, które mają gorzki smak, są dyniami ozdobnymi.

Fikuśne kształty i różnobarwna skórka przyciągają wzrok. Jednak takie warzywo ma bardzo grubą skórkę i mało miąższu. Nie nadaje się do spożycia. Co więcej, gorzka dynia może zawierać nawet toksyczną kukurbitacynę. Jedzenie takiego warzywa grozi tzw. zespołem toksycznego kabaczka lub zespołem trującej dyni.

Uważaj na gorzki smak dyni

Zjedzenie dyni ozdobnej, która jest toksyczna, powoduje takie dolegliwości, jak: wymioty, biegunka, bóle brzucha i nudności. Zwykle takie przykre objawy utrzymują się do 3 dni. Większe stężenie toksycznych substancji może wystąpić w dyni ozdobnej, bo została ona skrzyżowana z innymi roślinami.

Być może warzywo nie miało też odpowiedniej ilości wody. Dlatego nie sięgajmy po dynie ozdobne w kuchni. Do jedzenia najlepsza jest dynia Hokkaido i dynia piżmowa, czy makaronowa. Natomiast dynie ozdobne używajmy tylko do dekoracji domów i ogrodów. Pisaliśmy o tym, jak szybko obrać ząbki czosnku. Radziliśmy, w jaki sposób uratować tłusty rosół. 

dynie
Fot. Canva/Micchele Vacchiano

Źródło: genialne.pl, polki.pl