Smakosze.pl Przepisy Zawiń w nie łososia i upiecz. Dodatek za 7 złotych potrafi zdziałać cuda
canva/NSritawat

Zawiń w nie łososia i upiecz. Dodatek za 7 złotych potrafi zdziałać cuda

22 lutego 2023

Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie.

Przepis na łososia w cieście francuskim

Składniki:

  • 500-600 g filetu z łososia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 300 g mrożonego szpinaku
  • 4-6 ząbków czosnku
  • pół cytryny
  • 1 małe jajo
  • 3-4 plastry ulubionego sera żółtego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • masło klarowane lub olej rzepakowy

Jak przygotować łososia w cieście francuskim ? Dodajcie szpinak

Zaczynamy od pokrojenia łososia na 3-4 kawałki. Nacieramy go solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na bok. Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzany tłuszczu i podsmażamy, aż się rozmrozi i nieco odparuje.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili smażenia zdejmujemy patelnię z kuchenki. Doprawiamy całość i studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na tyle, kawałków ile porcji ryby przygotowaliśmy. Na każdym łososiu układamy porcję szpinaku oraz plaster sera żółtego.

Zawijamy w kawałki ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. S marujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.

Wskazówki dotyczące przyrządzania łososia w cieście francuskim

Warzywną kompozycję zamykaną w cieście francuskim możecie urozmaicić o dodatek suszonych pomidorów , który świetnie podkreśli smak szpinaku. Jeśli zaś macie ochotę na danie bez laktozy, pomińcie ser — danie pozostanie pyszne.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na obiad z rybą. Szczególnie polecamy szybki makaron z tuńczykiem . Być może spodobają wam się także znakomite kotlety rybne z warzywami.

Łosoś w cieście francuskim jest pyszny.png

canva/kajakiki

Co się stanie, jak będziesz jadł 2 banany dziennie? Prawda zaskakuje
Wachowicz robi ciasto na pierogi zgodnie ze starą metodą. Korzystały z niej nasze babki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy