Smakosze.pl

canva/yipengge; IG/ewawachowciz

Wachowicz robi ciasto na pierogi zgodnie ze starą metodą. Korzystały z niej nasze babki

22 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ciasto na pierogi nie może być twarde i trudne w formowaniu. Dzięki sztuczce zaproponowanej przez Ewę Wachowicz uzyskacie świetne rezultaty. Miss Polski zaczerpnęła ją od babć, które zaparzały masę. Zabieg sprawiał, że lepienie pierogów nie sprawiało trudu. Musicie spróbować.

Jakie jest idealne ciasto na pierogi?

Najważniejsze podczas przyrządzania masy na rarytas jest uzyskanie takiej konsystencji, by uformowanie małych sakiewek z farszem nie skończyło się rozpadnięciem ich podczas gotowania.

Niektórzy twierdzą, że dobrego ciasta na pierogi nie można uzyskać, dodając do niego jajo. Ewa Wachowicz swoim przepisem pokazuje, że niekoniecznie jest to prawa. Gwiazda Polsatu dodaje bowiem kurzy nabiał, ale sięga również po wrzątek. Połączenie dwóch taktyk daje świetne rezultaty. Dotarliśmy do szczegółów receptury.

Przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz

Do przygotowania świetnej masy na pierogi nie potrzeba wielu składników. W pokazanej przez Wachowicz recepturze występują zaledwie trzy: mąka pszenna, wrzątek i jajka. Kluczowe są za to proporcje.

Składniki na ciasto na pierogi:
  • 1 duże jajo
  • 500 g maki pszennej
  • wrzątek

Jak zrobić ciasto na pierogi? Patent Ewy Wachowicz jest niezastąpiony

Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę. Formujemy z niej kopczyk z dołkiem i porcjami wlewamy do niego wrzątek. Nożem zagarniamy składniki do środka. Wody dodajemy tyle, by uzyskać coś w rodzaju cienkich klusek.

Wbijamy jajko i łączymy je z masą przy pomocy noża. Następnie wyrabiamy ciasto rękami. Gładka masa przyklejająca się do rąk będzie sygnałem, by przerwać przyrządzanie.

Przykrywamy ją ściereczką i pozostawiamy, by odpoczęła — mniej więcej na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ją na cienki placek, wycinamy krążki i wypełniamy je farszem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

Czym wypełnić ciasto na pierogi?

Ponieważ w masie nie ma słodkich czy słonych dodatków, może ona stanowić podstawę do przygotowania dowolnych pierogów. Sprawdzi się zatem zarówno słodki ser czy owoce, jak i kapusta z grzybami czy szpinak z twarogiem.

Możliwości jest wiele, ale szczególnie polecamy wypróbowanie nietypowego farszu ruskiego . Jeśli zaś macie ochotę na bardziej eleganckie ciasto na pierogi, sięgnijcie po przepis, w którym barwi się je sokiem z buraków — goście będą zachwyceni.

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz jest świetne.png

canva/DAPA Images

Źródło: haps
 

Jajko sadzone na wodzie

Zapomnij o maśle. Najlepsze jajko sadzone zrobisz bez tłuszczu

CZYTAJ DALEJ
Odświeżanie czerstwego chleba

Wzięła czerstwy chleb i polała go wodą. Ten trik powala na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >