Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Co się stanie, jak będziesz jadł 2 banany dziennie? Prawda zaskakuje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.02.2023 19:31

Co się stanie, jak będziesz jadł 2 banany dziennie? Prawda zaskakuje

banan na stole
Canva / utah778

Banany są owocami, które na dobre zadomowiły się w naszej świadomości. Uwielbiamy je głownie ze względu na ich charakterystyczny, słodki smak. Poza walorami kulinarnymi te żółte owoce niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jedząc 2 sztuki dziennie w zauważalny sposób poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.

Banany są łatwo dostępne w naszym kraju

Mimo ich tropikalnych korzeni, banany możemy bez trudu nabyć w sklepie w zasadzie przez cały rok. To tylko potwierdza fakt, jak bardzo są przez nas lubiane. Tym bardziej cieszyć może fakt, że ich spożywanie jest polecane ze względu na właściwości owoców. Dodają energii, poprawiają humor, a nawet mogą wspomagać proces odchudzania- wprowadź je do codziennego jadłospisu, a odczujesz efekty na własnej skórze.

Koniec z namaczaniem. Babcia Ania ma genialny patent na fasolkę po bretońsku

Jaki wpływ na nasze zdrowie mają banany?

Banany dostarczają do naszego organizmu wiele korzystnych składników. Znajdziemy w nich bogate źródło potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), a także magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Banan w menu dostarcza także dużo witamin, takich jak C, B6, A, E i K. Sprawia to, że warto sięgać po ten owoc nawet 2 razy dziennie.

Potas zawarty w bananach jest niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Jedzenie owoców przysłuży się zatem osobom, które z tą funkcją organizmu mają problemy. Równocześnie banany dostarczają sporą dawkę żelaza, przez co stymulują produkcję czerwonych krwinek. Tym samym chronią nas przed anemią.

Choć trudno w to uwierzyć, banany pomagają nam radzić sobie ze stresem. Dzieje się tak przez zawarty w nich tryptofan, który niezbędny jest do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dodajmy do tego obecny w bananach magnez potrzebny do utrzymania odpowiedniej pracy układu nerwowego. Dobrze funkcjonujący układ nerwowy to większa odporność na stres i optymalna jakość snu.

Banany są niezastąpionym źródłem witaminy B6. Jeden owoc dostarcza aż 20% dziennego zapotrzebowania na nią. Witamina B6 sprawia, że organizm może produkować insulinę, hemoglobinę oraz aminokwasy, które są niezbędne do produkcji nowych komórek.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że banany bogate są również w ceną witaminę C. Każdy zjedzony owoc to aż 15% dziennej zalecanej dawki. Witamina C neutralizuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za niszczenie komórek i proces starzenia się organizmu. Produkowany przy jej udziale kolagen pomaga zachować gładką skórę, a także zdrowe naczynia krwionośne i stawy

 

Jakimi jeszcze właściwościami charakteryzują się banany?

Banany pomogą nam podczas odchudzania. Zawierają w sobie dużą ilość błonnika, dzięki czemu dłużej odczuwamy uczucie sytości. Dodatkowo w bananach znajdziemy tzw. oporną skrobię, która pomaga regulować poziom cukru we krwi, a co za tym idzie, łagodzi uczucie głodu.

Spożywanie bananów sprawia, że organizm lepiej przyswaja glukozę. Zaburzenie tego procesu powoduje szybsze pojawianie się uczucia łaknienia. Konsekwencją tego zjawiska jest częstsze podjadanie oraz problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała.

Owoce bananowca są niezastąpioną pomocą podczas problemów żołądkowych. Należą do grupy pokarmów lekkostrawnych. Mają zdolność do neutralizowania kwaśnego soku żołądkowego oraz łagodzenia podrażnienia błony śluzowej żołądka. Papka z banana skutecznie zagęszcza treść pokarmową, co ma zbawienny wpływ na odzyskiwanie sił po zatruciu.

Banany bardzo dobrze znane są sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości węglowodanów. Związki te odpowiedzialne są za dostarczanie do organizmu energii. Taki energetyczny zastrzyk jest nieoceniony w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego.

Warto wspomnieć, że banany są niezwykle wdzięcznym produktem do wdrożenia w naszą dietę. Poza spożywaniem owoców w całości, jest szereg innych metod. Z banana łatwo przyrządzimy na przykład pożywny koktajl. Można go przy tym łączyć z innymi prozdrowotnymi składnikami.

Wiele osób zna smak chlebka bananowego. Z owoców i miodu i płatków owsianych zrobimy smaczne ciasteczka. Możemy dodać je także do słodkich placuszków. Banany to pyszny sposób na utrzymanie właściwego zdrowia. Jaki stopień dojrzałości bananów jest dla nas najkorzystniejszy? Banany idealnie sprawdzą się jako owocowy dodatek do racuchów.

krojenie banana.png
Canva / vinicef