Zawsze dodaję ten składnik do surówki z selera. W ten sposób idealnie podkręcam jej smak
Jeśli szukacie przepisu na smaczną i prostą w przyrządzeniu surówkę do obiadu, to mam dla was coś pysznego. Polecam przepis na surówkę z selera. Dodaję do niej ten składnik i podkręcam smak tej zdrowej surówki. Dzięki temu rodzina zawsze prosi o dokładkę surówki z selera.
Seler, czyli zrób z niego surówkę
Czy korzystacie z selera w swojej kuchni? Ja zwykle dodawałam go do zup. Jednak odkąd dostałam przepis na surówkę z selera, to często ją przyrządzam. Smak jest znakomity, ale warto też pamiętać o dobroczynnych właściwościach tego warzywa korzeniowego.
Jedzenie selera wspomaga pracę naszego sera i pomaga podczas zapalenia górnych dróg oddechowych. To szczególnie ważne jesienią, gdy często walczymy z przeziębieniami i infekcjami. Do surówki z selera dodaję rodzynki. Dzięki nim podkręcam smak surówki. Polecam przepis na tę smaczną i zdrową surówkę z selera.
Jak zrobić surówkę z selera?
Składniki:
- 500 g selera
- 1 duże jabłko
- 150 g rodzynek
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- sól
- pieprz
Rodzynki zalewamy gorącą wodę i odstawiamy. Selera myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do niego sok z cytryny i mieszamy. Jabłka nie obieramy, ścieramy je na tarce.
Jabłko dodajemy do selera. Siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do warzyw. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Wszystko doprawiamy i mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki.
Surówka z selera, czyli dodaj rodzynki
Surówka z selera jest już gotowa do podania. Pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Możemy ją zjeść też z kanapkami. Surówka jest bardzo zdrowa i smaczna. Tę surówkę przygotujemy dosłownie w kilka minut.
Rodzynki podkreślają smak selera i nadają delikatnej słodkości. Polecam ten przepis, bo surówka z selera dostarczy nam nie tylko wrażeń smakowych, ale też niezłej porcji witamin. Pisaliśmy o surówce jak z KFC. Podawaliśmy przepis na surówkę z dyni i cukinii.
Źródło: YouTube/@ZARAZENIPASJAMI