Smakosze.pl

YouTube/@WebspoonWorld

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią

29 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy wiecie, co się stanie, gdy wbijecie widelec w surowego ziemniaka? Ta sztuczka wiele wam ułatwi w kuchni. Warto ją wypróbować, bo jest skuteczna i pomocna. Polecam tę sztuczkę kuchenną z ziemniakiem. 

Ziemniaki, czyli porcja zdrowia na talerzu

Ziemniaki to już tradycyjny produkt w naszej kuchni. Stanowi smaczny dodatek do dań obiadowych i rozmaitych sałatek. Z ziemniaków robimy frytki, babki ziemniaczane i placki. Cenimy sobie smak tych warzyw i doceniamy ich wartości odżywcze. 

Jedzenie ziemniaków dostarcza nam potasu, błonnika i witaminy C. Wspomaga pracę mięśni, redukuje ciśnienie tętnicze i odczuwanie stresu. Zanim wykorzystamy ziemniaki w kuchni, to musimy je obrać. I tu często zaczynają się schody. 

ziemniaki
YouTube/@WebspoonWorld
Ciasto z pojemnika po jajkach

Moja siostra nie wyrzuca pudełek po jajkach. Robi w nich pyszny deser, szkoda że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ

Jak obrać ziemniaki, czyli sztuczka kuchenna

Obieranie ziemniaków bywa nużące i zabiera nam trochę czasu. Jak obrać kilka kilogramów ziemniaków? Przecież czasem mamy do czynienia z taką sytuacją w kuchni. Warto użyć obieraczki. Jednak zdarza się, że ziemniak wyślizguje nam się z dłoni i cały proces obierania, przedłuża się. 

Co robić? Warto skorzystać ze sztuczki kuchennej. Do jej użycia potrzebujecie widelca. Wbijacie go w surowego ziemniaka i obieracie przy pomocy obieraczki. Ten zabieg z widelcem sprawia, że ziemniaki nie wypada nam z rąk. 

Obieranie ziemniaków, czyli prosto i szybko

Wykorzystanie triku z widelcem i ziemniaków ułatwi nam życie w kuchni. Ziemniak nie wyślizgnie się i będzie stabilnie tkwił na widelcu. Obierzecie go raz- dwa. To przyspieszy cały proces obieranie tych warzyw. 

Nawet jeśli musimy obrać kilka kilogramów ziemniaków, ta czynność pójdzie nam całkiem sprawnie. Dlatego polecamy sztuczkę kuchenną z użyciem widelca podczas obieranie ziemniaków. Dzięki niej szybko obierzesz te warzywa i przygotujesz z nich pyszne potrawy. Pisaliśmy o wyśmienitych ziemniakach z rękawa. Polecaliśmy też ślaski patent na ziemniaki, czyli pierzoka. 

obieranie ziemniaków
YouTube/@WebspoonWorld

Źródło: YouTube/@WebspoonWorld

pomidor

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ
zapiekanka makaronowa

Rodzina prosi mnie o ten obiad w każdy weekend. Nigdy nie kończy się na jednej dokładce

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >