Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja siostra nie wyrzuca pudełek po jajkach. Robi w nich pyszny deser, szkoda że wcześniej tego nie znałam

Moja siostra nie wyrzuca pudełek po jajkach. Robi w nich pyszny deser, szkoda że wcześniej tego nie znałam

Ciasto z pojemnika po jajkach
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Polska

Pomysł na zrobienie ciasta w pojemniku po jajkach może wydawać się absurdalny. Jednak takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Słodycz natomiast jest więcej niż pyszna.
 

Proste ciasto z pojemnika po jajkach

Przepis na deser, który nie wymaga wiele czasu, zawsze będzie cenny. Patent, który zdradziła mi siostra, bardzo dobrze przyjął się w moim domu. Użycie wytłoczki po jajkach, zamiast formy, pozwala uzyskać ciekawy kształt wypieku. Zachwyty gości są gwarantowane.

Składniki na ciasto:

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 80 g dżemu brzoskwiniowego
  • 1 sztuka kwaśne jabłko

Składniki na karmel (opcjonalny):

  • 200 g cukru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 50 ml śmietany 30%
  • solidna szczypta soli

Do właściwego uformowania ciasta przyda się też jedno umyte jajko, niekoniecznie surowe. Szczegóły dotyczące przygotowania deseru zdradzam w dalszej części artykułu

Wyjmij jajka i zrób w foremce ciasto.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Polska
Ten patent na kawę przywiozłam z wakacji. Stosuję go do tej pory, efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania

Jak zrobić ciasto w pojemniku po jajkach? Przepis jest prosty

Zaczynam od wyłożenia pustej wytłoczki po jajkach folią aluminiową — zabezpieczy nasz wypiek przed przywieraniem. Na folii układam płat ciasta francuskiego. Teraz przy pomocy jajka, ostrożnie formuję dołki.

Umieszczam w nich porcję dżemu oraz kawałki kwaśnego jabłka. Sklejam całość, przykrywam wierzchem opakowania po jajkach i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 30 minut.

Jak podać ciasto z pojemnika po jajkach?

Słodycz warto zaserwować z pyszną polewą karmelową. Wykonanie wymaga podgrzania cukru z sokiem z cytryny. Gdy zacznie brązowieć, miesza się go z ubitą śmietaną i dalej podgrzewa, w międzyczasie doprawiając solą. Gęstym karmelem polewa się ciasto.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów desery. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić puszysty biszkopt. Będzie bazą do wielu ciast, choć już z bitą śmietaną i owocami smakuje obłędnie. Być może skusi was też ciasto bez pieczenia wyglądające niczym jajko sadzone.

Ciasto z pojemnika po jajkach jest pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Polska