Smakosze.pl

YouTube/@MniamMniamPL

Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Ta zupa bije je na głowę, zrobisz ją błyskawicznie

29 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zupy są smaczne, sycące i nieźle rozgrzewają. Zwykle gotujemy pomidorową i ogórkową. Jednak polecamy znakomitą zupę, którą zrobicie z zupełnie innego warzywa. Znajdziecie je bez problemu na straganie. Zwłaszcza, że sezon w pełni.

Por, czyli smak i witaminy

Czy wykorzystujecie pora w swojej kuchni? Zwykle to warzywo dodajemy do surówek, zapiekanek, czy rosołu. Jest bogate w witaminę C, K i B6. Jedzenie pora dostarczy nam też magnezu, miedzi i kwasu foliowego. 

Pamiętajmy także o smaku tego warzywa. Polecamy przepis na zupę z pora. Jest nie tylko smaczna, ale też błyskawiczna w przygotowaniu. Na pewno będzie smakować całej rodzinie. 

por
Canva/Lightstar59
ziemniak na widelcu

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować zupę z pora?

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu
  • śmietana
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plastry. W ten sposób kroimy też cebulę i pora. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Solimy i często mieszamy. 

Gdy cebula zacznie się szklić, to dorzucamy do niej pora. Smażymy 4 minuty i często mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 5 minut. Teraz dodajemy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.

Pora na pora, czyli zjedz zupę

Teraz do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy, solimy i mieszamy. Śmietanę wlewamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po chwili zdejmujemy z ognia.

Zupę z pora doprawiamy i podajemy posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Danie jest kremowe i bardzo smaczne. Zupa syci na długo i wspaniale rozgrzewa. Będzie smakować dzieciom i dorosłym. Pisaliśmy o skutecznej zupie na odchudzanie. Podawaliśmy też przepis na pyszną zupę z dyni

zupa z pora.jpg
Canva / dulezidar

Źródło: YouTube/@MniamMniamPL

pomidor

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ
Podaj zamiast ziemniaków

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >