Zawsze sypię ją do gotującego się bobu. Dzięki temu zachowuje swój kolor
Na straganach pojawił się bób. Jak gotować to smaczne i pożywne warzywo, by zachowało swój kolor? Zwykle sypię łyżeczkę tego produktu do garnka. Bób zachowuje świeży kolor, dlatego każdemu polecam ten sprawdzony sposób.
Jedz bób na zdrowie
Bób cenimy za jego smak, ale też wartości odżywcze. To warzywo dostarcza nam niezłej porcji białka, potasu, sodu i kwasu foliowego . Jedzenie bobu obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega anemii. Wspiera pracę, serca, układu nerwowego i jelit. Bob może być dobrym zamiennikiem mięsa .
Przygotowanie bobu jest proste i szybkie. Jednak, jak gotować bób, by nie stracił swojego zielonego koloru? Jest na to sprawdzony sposób . Zawsze z niego korzystam, a bób po ugotowaniu dalej cieszy oczy świeżym, zielonym kolorem.
Jak gotować bób, by zachował kolor?
Bób powinniśmy gotować w dużej ilości wody. Potrzebujemy jej nawet 3 litry. Jak długo gotować bób? To zależy, czy wolisz chrupiący, czy też bób o konsystencji pasty? Mięciutki bób uzyskasz po maksymalnie 20 minutach gotowania.
Jednak, jeśli zależy ci na zachowaniu koloru tego warzywa, to do garnka z wrzącą wodą, wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej. Ten produkt sprawi też, że bób się szybciej ugotuje . Pamiętajmy, żeby to warzywo gotować bez przykrycia. Z dodatkiem sody cały proces zajmie około 9 minut.
Co z tym zapachem?
Podczas gotowania bobu da się wyczuć dość nieprzyjemny zapach. Jak temu zaradzić? Podczas gotowania do wody dodajmy liść laurowy, świeży koperek, czy sok z cytryny . Sprawdzi się też kminek. Dzięki tym składnikom zapach podczas gotowania bobu będzie przyjemniejszy.
Gotowy bób jest doskonały jako przekąska i składnik sałatek. Warzywo smakuje też świetnie z masłem i czosnkiem . Warto włączyć go do swojej diety i cieszyć się jego smakiem. Pisaliśmy o tym, co dodać podczas gotowania młodej kapusty. Podawaliśmy najlepszy sposób na mrożenie koperku.
Źródło: winiary.pl, pysznosci.pl