Uwielbiasz młodą kapustę? Ten 1 dodatek jeszcze bardziej ulepszy jej smak
![młoda kapusta](https://images.iberion.media/images/1920/kapusta1_bc2e50583c.jpg)
Doskonały przepis na młodą kapustę zawiera jeden nieoczekiwany dodatek. Dodanie go pod koniec gotowania zmienia charakter tej cudownej, wiosennej potrawy. Staje się dzięki niemu pełniejsza w smaku.
Sezon na młodą kapustę
Wielu wyczekuje sezonu na młodą kapustę, a kiedy już nadchodzi, zajada ją po kilka razy w tygodniu. Trudno się dziwić – miłośnicy warzyw cenią sobie ich młode wydania za delikatniejszy, a przy tym bardziej charakterystyczny smak.
Młoda kapusta do także doskonały produkt na niezwykle szybkie danie. Jest już na starcie bardziej miękka, a to skraca czas potrzebny na jej przygotowanie. Doskonale komponuje się z prostymi dodatkami, jak koperek, i jest doskonała zarówno w roli głównej, jak i jako dodatek do bardziej rozbudowanych dań obiadowych.
![duszenie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta2_cd64254361.jpg)
Duszona młoda kapusta
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału W naszej oazie. Ten i podobne przepisy wyróżniają się ciekawym dodatkiem: śmietanką, która na końcu zabiela naszą potrawę. To dzięki niej kapusta robi się aksamitna i pełna w smaku.
Składniki
- 700 g młodej kapusty
- 2 pęczki koperku
- 2 duże cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- Liście laurowe i ziele angielskie
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, cukier
Zabielana potrawka kapuściana
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy. Oba składniki dusimy na maśle w dużym rondlu lub garnku, aż zacznie się robić szklista. W międzyczasie szatkujemy młodą kapustę.
Kapustę wrzucamy do podduszonej cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy dwa liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Kiedy kapusta zacznie redukować swoją objętość, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i dusimy do miękkości, sprawdzając i mieszając od czasu do czasu. Jeśli śmietana nadmiernie się zredukuje, można podlać kapustę w trakcie gotowania odrobiną wody.
Próbujemy danie na smak i ewentualnie doprawiamy solą lub cukrem. Z powrotem przykrywamy rondel i dusimy, aż kapusta będzie miękka. Całość powinna zająć ok. 20-25 minut. Po wyłączeniu palnika dodajemy do kapusty ocet i posiekany koperek. Ewentualnie przyprawiamy do smaku i podajemy. Część można zapakować w słoiki na następne dni.
Wypróbuj też przepis na fasolkę szparagową i poznaj polską tradycyjną specjalność: ślimaki.
![duszenie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta3_06e009a3f7.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_75f5219f67.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_f10a4ed200.jpg)
![krem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/krem_z_truskawkek_4603055091.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![Pory](https://images.iberion.media/images/origin/por_21e33ffbaa.jpg)
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka_2_ddd6897bd6.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![Cebula](https://images.iberion.media/images/origin/Cebula_0dfcdc7c78.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![Zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/Zucchiolo_74b7a0b857.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)