Uwielbiasz młodą kapustę? Ten 1 dodatek jeszcze bardziej ulepszy jej smak
Doskonały przepis na młodą kapustę zawiera jeden nieoczekiwany dodatek. Dodanie go pod koniec gotowania zmienia charakter tej cudownej, wiosennej potrawy. Staje się dzięki niemu pełniejsza w smaku.
Sezon na młodą kapustę
Wielu wyczekuje sezonu na młodą kapustę, a kiedy już nadchodzi, zajada ją po kilka razy w tygodniu. Trudno się dziwić – miłośnicy warzyw cenią sobie ich młode wydania za delikatniejszy, a przy tym bardziej charakterystyczny smak.
Młoda kapusta do także doskonały produkt na niezwykle szybkie danie. Jest już na starcie bardziej miękka, a to skraca czas potrzebny na jej przygotowanie. Doskonale komponuje się z prostymi dodatkami, jak koperek, i jest doskonała zarówno w roli głównej, jak i jako dodatek do bardziej rozbudowanych dań obiadowych.
Duszona młoda kapusta
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału W naszej oazie. Ten i podobne przepisy wyróżniają się ciekawym dodatkiem: śmietanką, która na końcu zabiela naszą potrawę. To dzięki niej kapusta robi się aksamitna i pełna w smaku.
Składniki
- 700 g młodej kapusty
- 2 pęczki koperku
- 2 duże cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- Liście laurowe i ziele angielskie
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, cukier
Zabielana potrawka kapuściana
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy. Oba składniki dusimy na maśle w dużym rondlu lub garnku, aż zacznie się robić szklista. W międzyczasie szatkujemy młodą kapustę.
Kapustę wrzucamy do podduszonej cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy dwa liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Kiedy kapusta zacznie redukować swoją objętość, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i dusimy do miękkości, sprawdzając i mieszając od czasu do czasu. Jeśli śmietana nadmiernie się zredukuje, można podlać kapustę w trakcie gotowania odrobiną wody.
Próbujemy danie na smak i ewentualnie doprawiamy solą lub cukrem. Z powrotem przykrywamy rondel i dusimy, aż kapusta będzie miękka. Całość powinna zająć ok. 20-25 minut. Po wyłączeniu palnika dodajemy do kapusty ocet i posiekany koperek. Ewentualnie przyprawiamy do smaku i podajemy. Część można zapakować w słoiki na następne dni.
Wypróbuj też przepis na fasolkę szparagową i poznaj polską tradycyjną specjalność: ślimaki.