Smakosze.pl Przepisy Zawsze tak robię z makaronem, który mi został z obiadu. Nic się nie marnuje, ten patent to hit
Fot. Shutterstock/LaMerce

Zawsze tak robię z makaronem, który mi został z obiadu. Nic się nie marnuje, ten patent to hit

12 października 2024

Idealny, bo łatwy i szybki, sposób na resztki z lodówki. Połączenie ugotowanego wcześniej makaronu, starzejącego się sera i szynki daje dobrą przekąskę na śniadanie lub lunch do pracy.

Zapiekanka z makaronu

Istnieje wiele różnego rodzaju zapiekanek na bazie makaronu . Do niektórych z nich gotujemy go specjalnie. Tworzy wtedy uładzoną, przyzwoitą warstwę świderków lub rurek.

W tym wydaniu zapiekanki jest inaczej. Makaron wcześniej ugotowany jest nie tyle równie dobry, ile lepszy od świeżego. Dzięki temu lepiej rozpada się i łączy z pozostałymi składnikami. Te ostatnie zresztą również najlepsze są stare i lekko obeschnięte. Wtedy przepis ten ma najwięcej sensu, bo pomaga w niemarnowaniu jedzenia.

masa na zapiekankę
fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w Kostrzynie

Szybka zapiekanka na obiad

Ilustracje w tym przepisie pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przygotowuje tam do zapiekanki m.in. szynkę z kostki startą na tarce. W naszych lodówkach co najmniej równie często znajduje się wędlina w plasterkach. Obeschnięte, można je więc pokroić na drobne paseczki.

Składniki

  • Ok. 300 g ugotowanego makaronu
  • 200 g szynki, kiełbasy i/lub boczku
  • 200 g sera
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 mały pęczek szczypiorku lub natki  pietruszki

Obiad z przeglądu lodówki

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy przez chwilę. Na niego wykładamy makaron i podsmażamy , aż będzie się lekko rozpadał.

Do miski ścieramy lub kroimy w drobne paseczki żółty ser i wędlinę. Dodajemy jajka i śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy przestudzony żółty ser. Dosypujemy połowę posiekanej natki lub szczypiorku i dokładnie łączymy składniki. Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem lub formy wyłożonej papierem.

Zapiekankę makaronową pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni . Podajemy na lunch lub obiad, posypaną pozostałą częścią zieleniny.

Wypróbuj też przepisy na szybką zupę grzybową i odchudzającą kawę .

zapiekanka z makaronu
fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Z kiszonej kapusty i boczku robię obiad na 2 dni. To jednogarnkowe danie uwielbia cała rodzina
Zawijam kapustę w gazę i zanurzam w maśle. Nie pamiętam, kiedy jadłem coś równie pysznego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy