Zawijam kapustę w gazę i zanurzam w maśle. Nie pamiętam, kiedy jadłem coś równie pysznego
W tym przepisie przygotowujemy danie podobne do klasycznego polskiego przysmaku. W takiej formie jednak go nie próbowaliście. Wszystko zaczyna się nietypowo, bo od owinięcia kapusty w czystą gazę. Wszystko stanie się jasne, po przeczytaniu poniższego tekstu.
Zapiekane gołąbki
Oto pomysłowy sposób na zapiekane gołąbki na obiad. „Ślimaczki” z małych porcji kapusty parzonej masłem są podobne charakterem do tradycyjnych, znanych nam gołąbków. Nie trzeba ich jednak gotować, a maślany posmak kapuścianych liści to prawdziwe odkrycie.
Zawinięte w małe listki porcje mięsa z ryżem trafiają do piekarnika. Dzięki temu są nieco inne od tych gołąbków, które przyrządzamy na co dzień. Ich mięso jest zwarte, a kapusta sprężysta.
Najtańsza sobota w Biedronce. Takiej ceny masła nie było od latKapusta na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Do przygotowania podobnych kapuścianych zawijasów można jednak użyć farszu na gołąbki według przepisu, którego używamy na co dzień. Gwarantujemy, że wyjdą równie dobre.
Składniki
- 1 główka kapusty
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- 2 kostki masła
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml sosu pomidorowego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, słodka papryka
Obiad z faszerowanej kapusty
Kapustę nacieramy solą. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Główkę kapusty zawijamy w gazę i wstawiamy do gotującego się masła, a następnie przez kilka minut polewamy nim całą główkę. Masło sparzy i zmiękczy kilka warstw liści kapusty. Liście rozbieramy i kroimy wzdłuż na połówki, wykrawając twardy głąb. Odkładamy do przestudzenia.
Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso i smażymy, aż cebulka będzie szklista, a mięso brązowe. Dodajemy ryż, mieszamy i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i zalewamy połową szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż ryż zacznie robić się miękki.
Małe porcje ryżu zawijamy w paski kapusty, a następnie zwijamy gołąbki w ślimaczki. Te układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalewamy sokiem pomidorowym.
Gołąbki pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu.
Wypróbuj też przepisy na zupę z soczewicy i naleśniki bez mąki.