Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam kapustę w gazę i zanurzam w maśle. Nie pamiętam, kiedy jadłem coś równie pysznego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.10.2024 15:06

Zawijam kapustę w gazę i zanurzam w maśle. Nie pamiętam, kiedy jadłem coś równie pysznego

kapusta we wrzątku
fot. youtube.com/smacznytv

W tym przepisie przygotowujemy danie podobne do klasycznego polskiego przysmaku. W takiej formie jednak go nie próbowaliście. Wszystko zaczyna się nietypowo, bo od owinięcia kapusty w czystą gazę. Wszystko stanie się jasne, po przeczytaniu poniższego tekstu.

Zapiekane gołąbki

Oto pomysłowy sposób na zapiekane gołąbki na obiad. „Ślimaczki” z małych porcji kapusty parzonej masłem są podobne charakterem do tradycyjnych, znanych nam gołąbków. Nie trzeba ich jednak gotować, a maślany posmak kapuścianych liści to prawdziwe odkrycie.

Zawinięte w małe listki porcje mięsa z ryżem trafiają do piekarnika. Dzięki temu są nieco inne od tych gołąbków, które przyrządzamy na co dzień. Ich mięso jest zwarte, a kapusta sprężysta.

parzenie kapusty
fot. youtube.com/smacznytv
Najtańsza sobota w Biedronce. Takiej ceny masła nie było od lat

Kapusta na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Do przygotowania podobnych kapuścianych zawijasów można jednak użyć farszu na gołąbki według przepisu, którego używamy na co dzień. Gwarantujemy, że wyjdą równie dobre.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g ryżu
  • 2 kostki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Obiad z faszerowanej kapusty

Kapustę nacieramy solą. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Główkę kapusty zawijamy w gazę i wstawiamy do gotującego się masła, a następnie przez kilka minut polewamy nim całą główkę. Masło sparzy i zmiękczy kilka warstw liści kapusty. Liście rozbieramy i kroimy wzdłuż na połówki, wykrawając twardy głąb. Odkładamy do przestudzenia.

Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso i smażymy, aż cebulka będzie szklista, a mięso brązowe. Dodajemy ryż, mieszamy i przez chwilę smażymy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i zalewamy połową szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż ryż zacznie robić się miękki.

Małe porcje ryżu zawijamy w paski kapusty, a następnie zwijamy gołąbki w ślimaczki. Te układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalewamy sokiem pomidorowym.

Gołąbki pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu.

Wypróbuj też przepisy na zupę z soczewicy i naleśniki bez mąki.

gotowe gołąbki
fot. youtube.com/smacznytv