Z kiszonej kapusty i boczku robię obiad na 2 dni. To jednogarnkowe danie uwielbia cała rodzina
Łazanki to danie, które zasługuje na częstszą obecność na naszych stołach. Prosta makaronowa potrawa świetnie komponuje się ze składnikami bliskimi naszemu sercu. W tym wypadku chodzi o kapustę kiszoną i wkładkę mięsną.
Łazanki, czyli polskie spaghetti
Można żartobliwie powiedzieć, że łazanki to polska odpowiedź na spaghetti. Mało która potrawa z makaronem w roli drugiego dania jest tak bliska naszej kuchni. Łazanki spotykamy najczęściej w święta, ale nie ma powodu, by nie złamać tej reguły.
Kapusta kiszona świetnie wspomaga naszą odporność, co jest bardzo ważne u progu jesieni. A połączenie bigosu z makaronem tworzy obiad, który przypadnie do gustu każdemu. Dodatkowo, łatwo zabrać go ze sobą i przygotować na dwa dni.
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w KostrzynieObiad na dwa dni
Warto przygotować łazanki z podwójnej porcji składników. Jeśli nie następnego dnia, to po kilku z pewnością chętnie wrócimy do tego smaku. Taki obiad na dwa dni można przechować w słoiku w lodówce.
Składniki
- 250 g łazanek
- 200 g wędzonego boczku
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 150 g pieczarek
- Sól, pieprz, kminek, liście laurowe i ziele angielskie
Jak przygotować łazanki z kiszoną kapustą?
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Razem z posiekaną kapustą zalewamy ½ litra wody w garnku, dodajemy 2 liście laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego i gotujemy.
Po ok. 30 minutach kapustę i marchewkę przenosimy do miski do przestudzenia. Odciskamy z wody, wyjmujemy przyprawy.
Na patelni podgrzewamy wędzony boczek pokrojony w kostkę. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy posiekaną patelnię, a następnie pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy przez ok. 20 minut.
W czasie tego smażenia zagotowujemy łazanki w osolonej wodzie. Kapustę dokładamy na patelnię z podsmażonym boczkiem. Dusimy jeszcze przez kilka minut.
Składniki mieszamy na patelni i doprawiamy do smaku. Jeśli przygotowujemy obiad na dwa dni, część pakujemy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do przestudzenia. Tak poczeka na swoją kolej nawet kilka dni.
Wypróbuj też przepisy na szare kluski i zrazy z mięsa mielonego.