Zdrowsza niż dorsz, a Polacy jej nie znają. Pyszna ryba z Bałtyku
Morze Bałtyckie to niepodważalnie kraina różnych ryb. Nie bez powodu jadąc w te rejony na wakacje, obowiązkowym punktem na liście wielu Polaków jest spróbowanie przyrządzanych tam smakołyków rybnych. Na jedną rybę należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż jest niskokaloryczna, bogata w białko, a przy tym przepyszna. Niektórzy mylą ją z flądrą, natomiast ma ona swoje unikalne cechy. Koniecznie musisz jej spróbować.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są zdrowe . To nie podlega żadnej wątpliwości. Warto je spożywać, ponieważ mają wiele właściwości, które wspierają nasz organizm. Przede wszystkim ryby są źródłem białka . Dzięki takiemu rybnemu posiłkowi nie dopadnie nas szybko ponowny głód. Poza tym poprawia się nasza odporność . Ryby to również bogactwo witamin i składników mineralnych. Jedna szczególnie zwraca na siebie uwagę .
Czym jest Gładzica?
Mowa oczywiście o gładzicy . Jest to gatunek ryby flądrokształtnej z rodziny flądrowatych. Pewnie zastanawiacie się jak ją w takim razie rozpoznać? To bardzo proste. Gładzica wyróżnia się gładką skórą , a jej mięso charakteryzuje się tym, że jest bardziej delikatne i ma lekko słodkawy smak. Dodatkowo ma mniej ości, co na pewno będzie ułatwieniem podczas jej spożywania.
Jednak smak to nie jedyny atut gładzicy. Ta ryba to prawdziwa skarbnica zdrowia . Jej chude mięso ma zaledwie 86 kcal/100 g. Mimo to dostarcza spore ilości białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. To czyni ją jedną z najzdrowszych ryb Bałtyku .
Gdzie można kupić gładzicę?
Zakup gładzicy możliwy jest w różnych sklepach rybnych, a jej ceny wahają się w granicach 100-120 zł/kg . Jeśli chodzi o jej zastosowania w kuchni, to możemy ją bez problemu upiec, usmażyć, ugotować czy też zaserwować w wersji grillowane j. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami, ale przede wszystkim należy uważać na ości . Mimo że może być ich mniej niż w pozostałych rybach, to i tak lepiej zachować ostrożność .
Zobacz, jaka zupa powstanie z połączenia kapusty i ogórków . Sprawdź przepis na pączki z nadzieniem pistacjowym .