Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Połącz cebulę, kapustę i mięso mielone. Pyszny obiad dla całej rodziny
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 20.01.2025 14:09

Połącz cebulę, kapustę i mięso mielone. Pyszny obiad dla całej rodziny

mięso mielone
Fot. YouTube/Magia Smaku

Jeśli macie dosyć klasycznych mielonych i klopsików, musicie przetestować ten przepis. Mięso mielone w całkiem innej odsłonie. Jest pyszne i naprawdę proste do przygotowania. Koniecznie sprawdźcie.

Mięso mielone inaczej

W Polskiej kuchni jest sporo klasycznych dań z mięsa mielonego. Mielone, czy klopsiki to fantastyczna propozycja, którą wszyscy kochają. Jednak czy można trochę inaczej podejść do mięsa mielonego?

Zamiast kolejny raz przygotowywać mielone, spróbujcie tego prostego przepisu. Podobny znajdziecie na kanale Magia Smaku na YouTube, z którego pochodzą zdjęcia w artykule. Jest pyszny i wprowadzi do kuchni trochę świeżości.

mięso mielone
Fot. YouTube/Magia Smaku
Ten przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego

Nowy przepis na mięso mielone

Ten prosty przepis doskonale sprawdzi się dla wszystkich fanów mięsa mielonego. W tym przypadku warto sięgnąć po to wołowinę. Do przygotowania obiadu będzie potrzebne kilka składników.

Składniki

  • olej roślinny
  • ½  szklanki ryżu
  • ½  kapusty pekińskiej
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 2 cebula
  • 2 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 marchewka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 500 ml wody
  • trochę kopru

Zaczynamy od ugotowana ryżu z odrobiną soli. Kiedy ryż się gotuje, możemy przejść do przygotowania kapusty pekińskiej, którą kroimy, przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Przyszedł czas na przygotowanie mięsa.

Ten przepis pokocha cała rodzina

Obraną 1 cebulę kroimy w kostkę. Ugotowany ryż i cebulę dodajemy do mięsa razem z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Następnie kapustę odsączamy z wody i również dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i formujemy kotleciki.

Gotowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na blaszkę delikatnie wysmarowaną olejem. Pieczemy przez 20 min w 190 °C. Możemy przejść do przygotowania sosu. Drugą cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażamy, a na koniec dodajemy drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

W osobnej miseczce łączymy śmietanę z ½ szklanki wody i dodajemy do podpieczonych warzyw. Tak przygotowane warzywa umieszczamy na naszych kotlecikach i wsadzamy do piekarnika jeszcze na 20 min. Kotleciki podajemy z koperkiem.

mięso mielone
Fot. YouTube/Magia Smaku