Ze zwykłych pieczarek gotuję obiad cud. Idealny na piątek
Ze zwykłych pieczarek przygotowuję obiad lepszy niż z restauracji. Rodzina wciąż prosi o dokładki, całe szczęście robi się go niemal w ekspresowym tempie. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk to gwarancja sukcesu. Idealny obiad na piątek, bez grama mięsa. Zdradzam krok po kroku, jak go przygotować.
Obiad na piątek
Obiad na piątek bez mięsa? Ten przepis Cię zachwyci. Szybkie danie z pieczarek z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Można zjeść je samo lub z ulubionym dodatkiem m.in. ryżem, kaszą lub chlebem. Wszystko zależy od tego, na co w danym momencie mamy ochotę.
Autorką przepisu jest ceniona blogerka kulinarna i autorka książek kucharskich - Ania Zyśk. Internauci chętnie korzystają z jej inspiracji, ponieważ są proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne. Poniżej zdradzam krok po kroku, jak przygotować szybki obiad z pieczarek. Jest wręcz idealny dla zabieganych, którzy nie chcą spędzać całego dnia przy kuchni.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T110333.924.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110333_924_167f813438.jpg)
Obiad na piątek z pieczarek - lista składników
Do przygotowania dania potrzebujemy:
- 300 g pieczarek
- 0,5 cukini
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 30 g parmezanu
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- pieprz
- sól
Obiad z pieczarek - krok po kroku
- Pieczarki, czosnek oraz cebulę pokrój w plastry.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T110136.770.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110136_770_56aebe7f87.jpg)
- Cukinię pokrój w słupki.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T110155.779.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110155_779_f8872f0bca.jpg)
- Na oleju podsmaż cukinię, a gdy się zarumieni zdejmij ją z patelni.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T110220.592.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110220_592_fe47090a40.jpg)
- Na tą samą patelnię dodaj masło i cebulę i podsmaż ją przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek, pieczarki i smaż przez chwilę.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T110239.857.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110239_857_bf5cc03316.jpg)
- Na patelnię wsyp przyprawy oraz wlej sos sojowy.
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T110309.879.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110309_879_8013ebd3a0.jpg)
- Gdy z patelni wyparuje woda, dodaj cukinię oraz tarty ser parmezan.
![blobhttpswww.facebook.comb8b2c3eb-7cf7-4afe-be48-e360958ae057.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/blobhttpswww_facebook_comb8b2c3eb_7cf7_4afe_be48_e360958ae057_d7f87fcac7.jpg)
- Podgrzewaj danie, aż ser się rozpuści. Podawaj je z ulubionymi dodatkami np. ryżem. Smacznego!
![Projekt bez nazwy - 2025-02-14T110333.924.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_14_T110333_924_167f813438.jpg)