Zupa zarzucajka to najlepsza rzecz pod słońcem. Milion razy lepsza niż kapuśniak

Polska kuchnia słynie z przepysznych zup. Między innymi w naszym kraju bardzo popularne są takie pierwsze dania jak rosół, barszcz czerwony czy żurek. Istnieje wiele zup, które ludzie darzą ogromną sympatię, lecz jest również sporo tych zapomnianych. Jedną z nich jest zarzucajka.
Dlaczego Polacy uwielbiają zupy?
W Polsce zupy są bardzo popularne. Stanowią element dwudaniowego obiadu i najczęściej są podawane przed główną potrawą. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a d o tego niektóre można przyrządzić bardzo szybko. Dlaczego są tak powszechne w naszym kraju? Przede wszystkim na swój niesamowity smak i aromat.

Ponadto ze względu na obecność warzyw, niosą za sobą wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciepła zupa idealnie sprawdza się na zimowe wieczoru, a dodatkowo wiele z nich ze względu na swoje składniki ma właściwości lecznicze.
Wycofują ten produkt ze sklepów w całej Polsce. Wykryto groźną bakterięZarzucajka, czyli zupa z kiszonej kapusty
Zarzucajka to zupa bardziej popularna kiedyś, teraz niestety już troszkę zapomniana. Jednak warto ją przygotować ze względu na smaki, które z pewnością podbiją Wasze podniebienia. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2,5 l wody
- 700 g kapusty kiszonej
- 350 g boczku wędzonego
- 800 g ziemniaków
- 700 g kiełbasy
- 200 g marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka lubczyku
- papryka ostra
- kminek
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz
Jak przygotować pyszną zarzucajkę?
Przygotowanie takiej zupy z pewnością odblokuje wielu osobom miłe wspomnienia oraz dostarczy wielu pysznych smaków.
W pierwszej kolejności obrane ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek natomiast na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek przekładamy do osobnej miski i dodajemy do nich pokrojony również w kostkę boczek. Następnie drobno siekamy kiszoną kapustę. Kiełbasę obieramy ze skórki lub nie i kroimy w plasterki.

Do garnka wypełnionego wodą dodajemy ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Wszystko przyprawiamy i zalewamy jeszcze małą ilością wody. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek oraz boczek przez około 10 minut. Po upływie tego czasu na patelnię do naszych składników dodajemy majeranek o raz kapustę. Podsmażenie kapusty kiszonej jest kluczowe i często pomijane, a taki trik skutecznie wzmocni smak naszej zupy. Całość dusimy przez mniej więcej 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Gdy ziemniaki zmiękną, do naszej zupy dodajemy podsmażoną na patelni kapustę z innymi składnikami, kiełbasę i wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Po upływie tego czasu zupa jest gotowa. Część zdjęć użytych w tekście pochodzi z kanału YouTube Uwaga Babcia Gotuje.

Sprawdź przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Zobacz, które płatki śniadaniowe są najlepsze.





































