Żeberka wieprzowe gotowane. Nikt im się nie oprze. Prośby o dokładkę są pewne
Żeberka wieprzowe gotowane w aromatycznym sosie własnym z cebulką, rozmarynem i sosem czosnkowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest soczyste i tak delikatne i miękkie, że z łatwością odchodzi od kostek. Poznaj przepis na żeberka wieprzowe gotowane.
Gotowane żeberka wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Soczyste, miękkie żeberka w gęstym sosie, który powstał z mięsnego aromatu i cebuli, smakują wybornie. Sos doprawiam sosem sojowym i suszonym rozmarynem, moim zdaniem to połączenie daje genialny smak.
Do żeberek podaję ziemniaki gotowane lub ziemniaki w formie kremowego puree . Buraczki z chrzanem lub ogórki kiszone doskonale podkreślają smak gotowanego, soczystego mięsa. Świetnie sprawdzi się również gotowana kapusta lub potrawka z marchewki, pietruszki i selera.
Jeśli z obiadu zostanie Ci puree, nie wyrzucaj go- tu dowiesz się, co zrobić z puree z ziemniaków z poprzedniego dnia . Nie marnujmy jedzenia, wykorzystajmy je w pełni.
Przepis na żeberka wieprzowe gotowane
Składniki na 4-5 porcji:
-
700 g żeberek wieprzowych
-
2 cebule
-
liść laurowy
-
4 ziarna ziela anielskiego
-
szczypta rozmarynu
-
sos sojowy do smaku
-
sól pieprz do smaku
-
3,5 szklanki wody
-
2 łyżki oleju roślinnego
Jak zrobić żeberka wieprzowe gotowane?
Żeberka umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oleju na złoty kolor, następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, podsmaż jeszcze chwilę, następnie wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.
Źródło zdjęcia: canva/jatrax Cebulę pokrój w piórka, dodaj do żeberek i gotuj kolejne 20-30 minut, żeby i cebula i mięso były idealnie miękkie. Danie dopraw do smaku sosem sojowym, rozmarynem i pieprzem, smacznego.