Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.02.2022 01:00

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia
canva/Yana Gayvoronskaya

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia.

Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.

Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.

Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków, dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.

Kulki ziemniaczane z puree z poprzedniego dnia

Składniki:

  • 400 g puree z ziemniaków

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • cebula

  • łyżka masła

  • jajko

  • 5 łyżek bułki tartej

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, następnie przełóż do puree, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko, wymieszaj i uformuj małe kuleczki.

Kuleczki ziemniaczane z puree

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Każdą z nich obtocz w bułce tartej i smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.

Kotlety ziemniaczane z puree z ziemniaków z poprzedniego dnia

Składniki:

  • 400 g puree ziemniaczanego

  • jajko M

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • dymka

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżka mąki pszennej

  • łyżka oliwa z oliwek

  • szczypta kurkumy

  • łyżeczka przyprawy curry

  • łyżka startego sera żółtego

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Do puree dodaj posiekaną dymkę i czosnek, wsyp pietruszkę, szczypiorek, wlej oliwę, dodaj kukrumę, curry, dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.

Kotlety ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/ jstankiewiczwitek Do masy wbij jajko, dodaj mąkę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli masa będzie rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.