Smakosze.pl Przepisy Zeszklij cebulę na oleju i dodaj resztę składników. Pasta do chleba lepsza niż smalec
Fot. Shutterstock/Olga Nikiforova

Zeszklij cebulę na oleju i dodaj resztę składników. Pasta do chleba lepsza niż smalec

28 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Smalec to przeżytek. Z kilku składników przygotować znacznie lepsze i smaczniejsze smarowidło. Poznaj przepis na pastę z cebuli i o jej smaku przekonaj się na własnym podniebieniu. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę.

Najsmaczniejsza pasta do chleba

Smalec jest jedną z najbardziej znanych past do chleba . Przez lata uznawano ją także za jedną ze smaczniejszych, ale okazuje się, że wyprzedzają ją o wiele smaczniejsze smarowidła. Okazuje się, że smaczną pastę można przygotować ze smażonej cebuli i kilku dodatków.

Choć główny składnik może dziwić, pasta zachwyci każdego, kto jej spróbuje. W dodatku jej przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje tylko kilka chwil. Listę składników oraz przepis umieściliśmy poniżej.

tofu.jpg
Fot. Canva/bhofack2
W tym roku podam ją na sylwestra. Sałatka Drwala nie ma sobie równych

Cebula, tofu i kilka składników

Jak już wiesz, najważniejszym składnikiem pasty do chleba jest cebula. Oprócz niej potrzebne będzie również tofu oraz kilka składników, dzięki którym pasta będzie miała odpowiednią konsystencję oraz smak.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 180 g tofu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Pasta z cebuli – przepis

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, do momentu jej zbrązowienia. Do miski przełóż cebulę i za pomocą blendera zblenduj ją na jednolitą pastę.

Dodaj do niej pokruszone tofu, płatki drożdżowe, olej musztardę oraz pieprze, sól. Zblenduj składniki na jednolitą pastę. Gotową pastę z cebuli nakładaj na kanapki i podawaj ją z ogórkiem kiszonym.

Sprawdź także, co przygotować na poświąteczny obiad oraz poznaj najciekawsze promocje Lidla .

pasta na kromce chleba.jpg
Fot. Canva/alpaksoy
Przenigdy nie jedz takich mandarynek. Chodzi o twoje zdrowie
Takie nadziewane kuleczki podam na sylwestra. Robię je w kilka minut, ciasto to strzał w 10
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy