Rozłóż na makaronie i wstaw do piekarnika. To mój ulubiony przepis na obiad po świętach
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa przypadnie do gustu każdemu, kogo zmęczyły już nieco świąteczne dania. Pozwoli też na łagodny powrót do codziennych obowiązków, zdejmując z naszych barków pracochłonne gotowanie. Wystarczy kilka minut w kuchni i to proste i apetyczne danie jest gotowe. Nie uwierzysz, jakie to proste.
Zapiekanka na po świętach
Jaki jest najlepszy szybki obiad po świętach? Szybki i nietradycyjny. Jesteśmy przecież przejedzeni potrawami typowej kuchni naszych przodków i chętnie wrócimy do nieco innego jadłospisu. Chcemy też nieco odpocząć po nadmiarze odpoczynku, a więc przede wszystkim – od godzin spędzonych w kuchni.
W tym wszystkim pomagają dwie kategorie posiłków – makarony i zapiekanki. A zatem w dzień po świętach królują dania z piekarnika oparte na tym, co najczęściej zostaje w naszych kuchniach po świątecznym obżarstwie. Oto zaś przepis na najprostszą chyba zapiekankę makaronową.
Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątekSzybki obiad
Ilustracje do przepisu na ten szybki obiad pochodzą z kanału Przepiski. Warto oczywiście pamiętać o jeszcze jednej ważnej cesze zapiekanek. Są doskonałe, by przemycić w nich resztki, które uchowały się po świętach, jak obeschnięte lekko sery czy wędliny ze świątecznych półmisków.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g ugotowanego makaronu
- 150 g startej lub dwie kulki mozzarelli w zalewie
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- Suszone oregano, papryka słodka
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Zapiekanka na szybki obiad
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy do zeszklenia na odrobinie oliwy. Na patelnię dorzucamy mięso mielone (drobiowe, wieprzowe lub wołowe) i smażymy, aż będzie lekko złociste. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Dusimy, aż mięso będzie miękkie, a składniki dobrze połączone.
Ugotowany makaron (może być zimny) wykładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy zawartość patelni i mieszamy wszystko razem. Przykrywamy mozzarellą.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na zdrowotny rosół i kandyzowane skórki pomarańczy.