Zetrzyj 3 jabłka i wymieszaj z tymi dodatkami. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Ten niezwykle prosty przepis na ciasto jabłkowe zaskakuje sposobem przygotowywania. Pieczemy w nim masę ze startych jabłek z dodatkami, które przekształcają ją w bazę pysznego deserowego wypieku. To zdrowe ciasto bez typowej dla tego rodzaju przekąsek wypiekanej bazy.
Ciasto z jabłek
Zazwyczaj, kiedy przygotowujemy ciasto z jabłek, używamy ich jako masy dodawanej do różnego rodzaju spodów – kruchych, biszkoptowych itp. W tym przepisie nie łączymy jabłek ani z ciastem, ani z masą budyniową, ani z kruszonkami.
Zamiast tego to same jabłka stają się ciastem, które wypiekamy w piekarniku. Dzięki temu deser jest niezwykle lekki i można zjeść dokładkę bez poczucia winy . A podając takie ciasto mamy pewność, że zaspokajamy potrzeby domowników na owoce zamiast karmić ich nadmiarem cukru i mąki.
Różnorodne szarlotki
To ciasto może mieć wiele obliczy w zależności od tego, jakich składników użyjemy. Zalecamy kwasowe , chrupkie jabłka, np. cortlandy , przyprawione dodatkowo cynamonem. Można jednak osiągnąć zupełnie inny efekt, stosując słodkie jabłka. Zamiast cynamonu można wtedy dodać cukier waniliowy . Tak robi autorka kanału Panna Lesia, od której zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.
Składniki
- 3 duże jabłka
- 100 g kaszy manny
- 2 jajka
- 80 g skyru lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Pieczemy ciasto z jabłek
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych okach . To baza naszego ciasta. Przekładamy ją do miski, zasypujemy 80 g kaszy manny i dokładnie mieszamy.
Do jabłek dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy. Skyr lub jogurt naturalny przyprawiamy cynamonem i dodajemy szczyptę soli dla podbicia smaku . Łączymy wszystkie składniki. Proszek do pieczenia rozprowadzamy w łyżce mąki, by łatwiej było równomiernie rozłożyć go w całym cieście. Dodajemy ten ostatni składnik i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Masę jabłkową odstawiamy na 20-30 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni . Ciasto wykładamy do natłuszczonego i posypanego resztą kaszy manny naczynia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut . Zanim wyjmiemy ciasto jabłkowe, sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche w środku.
Wypróbuj też przepisy na żurek według Anny Dymnej i najlepszą surówkę z kapusty .