Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mój teść robi najlepszą surówkę z kapusty. Bije na głowę te z restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.02.2024 08:21

Mój teść robi najlepszą surówkę z kapusty. Bije na głowę te z restauracji

surówka
Canva/np-e07

Surówka z kapusty jest smacznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Robię ją według przepisu teścia, który dodaje do niej wyraziste dodatki. Sałatka jest pyszna, zdrowa i aż prosi się o dokładkę. Smakuje lepiej nawet od surówki z restauracji.

Surówka z kapusty do dań obiadowych

Czy jadasz surówki do obiadu? Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na smak, ale też wartości zdrowotne. Każdemu z nas przyda się dodatkowa porcja warzyw. Moją ulubioną surówką jest ta z białej kapusty. Przepis wymyślił mój teść, który stawia na wyraziste dodatki.

Do białej kapusty dodaje czerwoną cebulę i sok z cytryny. Taka surówka jest prawdziwą bombą witaminową. Będzie jak znalazł do obiadu. Pełna smaku i wartości odżywczych urozmaici każde danie obiadowe. Zrobisz ją w kilka minut i równie szybko zniknie z talerzy.

surówka
Canva/Murzik Nata
Moja mama znalazła w internecie przepis na ten napój. Od kiedy go pije, schudła aż 5 kilogramów

Jak zrobić surówkę z kapusty?

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 małe marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a marchewkę na małych i łączymy składniki. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Jabłko ścieramy na tarce i siekamy czerwoną cebulę. Dodajemy do kapusty z marchewką. 

Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy składniki. Teraz dokładamy majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dołożyć natkę pietruszki. Surówka jest już gotowa. Przed podaniem możemy schłodzić ją w lodówce. 

Prosta i smaczna, czyli surówka z kapusty

Surówka jest prosta w przygotowaniu i jej zrobienie nie zajmie wiele czasu. Kilka składników sprawi, że pyszny i zdrowy dodatek do obiadu raz-dwa jest gotowy. Czerwona cebula i sok z cytryny nadają surówce wyrazistego smaku. Surówka pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich.

Pełna jest witamin i znakomitego smaku. Nawet laik w kuchni poradzi sobie z przygotowaniem tej prostej, ale jakże pysznej surówki. Będzie smakowała małym i dużym smakoszom. Pisaliśmy o parówkach w smakowitej panierce, za którymi przepadają dzieci. Podawaliśmy też przepis na sałatkę dzięki, której łatwo schudniesz. 

surówka
Canva/Masart Studio

Źródło: przyslijprzepis.pl